Szerző: Bodnár Ádám

2006. július 21. 10:17

Nem fogja a kirakatba tenni legutóbbi negyedéves eredményeit az AMD

Az AMD a júniusban leszállított előrejelzésnél is gyengébb negyedévet zárt, mind a bevétel, mind a profit elmaradt a várakozásoknál, ahogy az Intel csökkentette asztali processzorainak árait, elcsábítva a vevőket az AMD termékeitől.

[HWSW] Az AMD a júniusban leszállított előrejelzésnél is gyengébb negyedévet zárt, mind a bevétel, mind a profit elmaradt a várakozásoknál, ahogy az Intel csökkentette asztali processzorainak árait, elcsábítva a vevőket az AMD termékeitől.

Bár a cég második negyedéves bevétele -- leszámítva az azóta leválasztott flash memóriákat gyártó Spansion eredményeit -- 53 százalékkal emelkedett, az 1,22 milliárd dolláros forgalom elmaradt az elemzők 1,3 milliárdos várakozásaitól. A nettó nyereség 11 millió dollárról 89 millió dollárra nőtt, de a részvényenkénti 18 centes eredmény messze alulmúlta az elemzők 22 centes prognózisát. A Spansion-hatást leszámítva azonban a nyereség csak 6 millió dollárral emelkedett.

Az Opteronok iránti kereslet továbbra is erős volt, az eladások 26 százalékkal nőttek az első negydévhez képest és új rekordot állítottak fel. Az AMD becslései szerint további részesedést sikerült megszereznie az Inteltől a szerverpiacon, az asztali szegmensben azonban az Intel árcsökkentése rányomták a bélyegüket az AMD eredményeire, így összességében a vállalat 4 százalékkal kevesebb processzort értékesített mint az első negyedévben.

Hector Ruiz elnök-vezérigazgató szerint a jelenleg is zajló harmadik negyedévben az AMD a szezonális változásoknak megfelelő növekedést vár. A vállalat július végén nagyszabású árcsökkentést hajt végre, hogy reagáljon az Intel Core 2 Duo chipjeinek megjelenésére. Amint arról beszámoltunk, az Intel 2006-ra hozta előre négymagos processzorainak premierjét, az AMD tegnap válaszul bejelentette, hogy az év vége előtt be fogják mutatni négymagos K8L architektúrájukat, 2007 közepén pedig már forgalmazni fogják a chipeket.

Míg az Intel első négymagos processzorai valójában két darab kétmagos chipet tartalmaznak egy tokban, az AMD K8L "valódi" négymagos megoldás lesz, azaz a négy processzormag egyetlen lapkán kap helyet. A K8L megjelenéséig az AMD a fogyasztói piacra a 4x4 megoldást kívánja bevezetni, amely egy alaplapra két darab kétmagos chipet enged közvetlenül egymás mellé beépíteni, ezzel négymagos-közeli teljesítményt ígérve. A 4x4 koncepcióval kompatibilis alaplapok az év végén várhatók.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról