Szerző: Bodnár Ádám

2006. július 19. 14:00

Elektronikus közbeszerzést vezetnek be Szlovákiában

Szlovákia az új EU tagállamok közül elsőként elektronizálja közbeszerzési rendszerét. Az elektronikus állami tenderezésre kifejlesztett integrált rendszert -- amely Portugáliában már működik -- az IBM építi ki. A projekt része a Szlovák Köztársaság 2010-ig szóló Minerva nevű tervének, amelynek célja az ország versenyképességének további fejlesztése, a közigazgatás elektronizálása, és a tudásalapú gazdaság megteremtése.

[HWSW] Szlovákia az új EU tagállamok közül elsőként elektronizálja közbeszerzési rendszerét. Az elektronikus állami tenderezésre kifejlesztett integrált rendszert -- amely Portugáliában már működik -- az IBM építi ki. A projekt része a Szlovák Köztársaság 2010-ig szóló Minerva nevű tervének, amelynek célja az ország versenyképességének további fejlesztése, a közigazgatás elektronizálása, és a tudásalapú gazdaság megteremtése.

Az elektronikus közbeszerzés lecsökkenti a pályázatok előkészítéséhez és lefolytatásához szükséges időt, valamint mérsékli az újrapályáztatáshoz kapcsolódó költségeket. Az elektronikus pályáztatási rendszer a nemzeti és európai ügynökségek értesítésétől kezdve a pályázati dokumentáció internetes közzétételén, az ajánlatkéréseken és a kötelező ajánlatok beadásán keresztül egészen az ajánlatok értékeléséig támogatja majd a pályáztatási ciklust. A szlovák kormány a jövőben kizárólag elektronikusan fogadja el a beszállítói ajánlatokat, a végső cél a folyamat teljesen papírnélkülivé tétele.

Az Európai Unió áprilisban nyilvánosságra hozott e-kormányzati cselekvési terve szerint ha a tagországok kormányzatai a (köz)beszerzéseket és a számlázást elektronikusan bonyolítanák, az Unió szintjén évi 300 milliárd eurós költséget sprórolhatnának. Az e-kormányzati cselekvési tervben lefektetett irányelvek szerint 2010-re az összes tagország kormányzata beszerzéseinek 50 százalékát elektronikusan bonyolítja majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról