Szerző: Bodnár Ádám

2006. július 19. 12:20

Végre Windowson is fut az Adobe profi fotósoknak szánt képszerkesztője, a Lightroom

Az Adobe kedden kiadta a profi fotósoknak szánt Lightroom képszerkesztő első windowsos bétaváltozatát , a szoftver eddig csak Apple Mac gépekre volt elérhető. Bár az Adobe népszerű képszerkesztője, a mindenki által ismert Photoshop egy modul segítségével képes a digitális kamerák nyers képformátumaival dolgozni, a Lightoomot eleve erre tervezték.

[HWSW] Az Adobe kedden kiadta a profi fotósoknak szánt Lightroom képszerkesztő első windowsos bétaváltozatát, a szoftver eddig csak Apple Mac gépekre volt elérhető. Bár az Adobe népszerű képszerkesztője, a mindenki által ismert Photoshop egy modul segítségével képes a digitális kamerák "nyers" képformátumaival dolgozni, a Lightoomot eleve erre tervezték.

Noha a Lightroomnak és a Photoshopnak vannak azonos funkciói, a két szoftver nem egymás vetélytársa, inkább kiegészítője: a Lightroommal "előhívott" képek a Photoshopban tovább szerkeszthetők, feldolgozhatók. A szoftvervállalat láthatóan igyekszik elnyerni a profi fotósok kegyeit, júniusban például megvásárolta a dán Pixmantec cégetk, amelynek RawShooter nevű szoftvere szintén a nyers képek feldolgozását segíti. Az Adobe ígérete szerint a RawShooter technológiát be fogják építeni a Lightroomba is.

A végre Windowson is futó Lightroom harmadik bétája ingyen letölthetpő az Adobe weboldaláról, a vállalat szerint a futtatásához Windows XP SP2 operációs rendszer és legalább 1 gigabájtos szabad területtel rendelkező merevlemez, valamint 768 megabájt memória szükséges.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról