Szerző: Ady Krisztián

2006. július 19. 13:44

Frissül a Panasonic Lumix digitális fényképezőgép-családja

Újabb fényképezőgépekkel bővíti Lumix termékvonalát a Panasonic az ősz folyamán. A két új kompakt, de széles látószögű modell mellett egy második 16:9 formátumú érzékelővel felszerelt fényképezőgépet, illetve az FZ30-as csúcsmodellt felváltó FZ50-et is bemutatta a Panasonic.

[HWSW] Újabb fényképezőgépekkel bővíti Lumix termékvonalát a Panasonic az ősz folyamán. A két új kompakt, de széles látószögű modell mellett egy második 16:9 formátumú érzékelővel felszerelt fényképezőgépet, illetve az FZ30-as csúcsmodellt felváltó FZ50-et is bemutatta a Panasonic.

A Panasonic mindenképpen egyedülálló azzal, hogy az optikai képstabilizációs rendszert a nagy zoomos modellek mellett az egészen kisméretű, kompakt fényképezőgépeibe, még a belépő szintűekbe is beépítette. Ennek a technológiának köszönhetően a kéz remegéséből adódó elmosódás jelensége teljesen kiküszöbölhető, mindennemű minőségromlás nélkül.

FX3, FX07 és FX50

A DMC-FX3 újdonsága a nagy érzékenységű funkciója, mellyel akár ISO 1600 érték is beállítható. A nagy ISO érzékenység rövidebb záridőt eredményez, melynek köszönhetően sötétebb környezetben (beltéren) is lehetővé teszi a mozgó tárgyak, személyek (például gyerekek vagy háziállatok) mozgásából adódó elmosódás kiküszöbölését, amikor az optikai képstabilizátor nem tud segíteni.

Az FX3-at 6 megapixeles érzékelővel és 3-szoros optikai zoomos (35–105 mm) LEICA DC objektívvel szerelt, a képfeldolgozást Venus Engine Plus processzor végzi. Természetesen mozgóképek rögzítésére is lehetőség van; a normál VGA formátumon kívül a wide VGA (848 x 480) formátumban történő felvételkészítés is adott, ezáltal a szélesképernyős televízión is tökéletesen megjelenő videók készíthetők.

A Panasonic két új széleslátószögű, kompakt digitális fényképezőgépet is bemutatott, melyek 7,2 megapixeles érzékelővel és 28 mm-es nagylátószögű, 3,6x-os optikai zoomos LEICA DC objektívvel rendelkeznek. A DMC-FX50 és a DMC-FX07 közül előbbi 3 hüvelykes LCD-kijelzővel, míg utóbbi, az FX-07 2,5 hüvelykes LCD-kijelzőjével folytatja a szuperkompakt FX-széria hagyományait. A kategória legtöbb készülékéhez képest nagyobb látószöget biztosító objektív kiszélesíti a fényképezési lehetőségeket, nagyobb társaságot ábrázoló teljes csoportképet készíthetünk akár beltéren is, illetve átfogó tájképet vagy építészeti kompozíciót örökíthetünk meg.

Az FX50-es és FX07-es típusokat "intelligens" ISO-érzékenység vezérléssel is ellátták, mely a Venus Engine III segítségével észleli a tárgy elmozdulását, így automatikusan módosítja az ISO-érzékenység beállítását és az expozíciós időt oly módon, hogy azok a tárgy elmozdulásának, illetve a fényviszonyoknak megfelelőek legyenek. Gyakorlatilag minden szükséges beállítást és korrekciót maga a fényképezőgép végez el. A DMC-FX50 ezüst és fekete színekben lesz kapható, míg az FX07 ezüst, fekete, piros és kék színekben. Mindegyik változat exkluzív, kellemes tapintású matt borítással rendelkezik.

DMC-FX50
Panasonic Lumix DMC-FX50

FZ50

A Panasonic nyilvánosságra hozta a csúcsmodell DMC-FZ30 digitális fényképezőgépe továbbfejlesztett változatát, a 10,1 megapixeles Lumix DMC-FZ50 modellt, mely 12-szeres optikai zoomos (35 - 420 mm), kitűnő fényerejű (f/2.8-3.7) LEICA DC objektívvel szerelt. Az FZ50 ötvözi a legújabb fejlesztéseket, a maximális ISO 1600 érzékenységet az FZ30 előnyeivel, ebben a modellben is megtalálható az intelligens ISO-állítás. A készüléket ellátták a legújabb Lumixokon feltűnt extra kezelőszervekkel és menürendszerrel is, a leggyakrabban használt beállítások elmenthetők és azonnal előhívhatók az üzemmódválasztó tárcsa megfelelő helyzetbe történő forgatásával. A 2 hüvelykes LCD-kijelző 180 fokban kihajtható.

Az akkumulátor élettartama körülbelül 29 százalékkal lett magasabb a CIPA szabványnak megfelelő mérések szerint, az FZ50 körülbelül 360 kép készítését teszi lehetővé egyetlen feltöltéssel. A Lumix DMC-FZ50 hűen viszi tovább az FZ30 elődkészülék olyan népszerű jellemzőit, mint például a manuális fókuszgyűrű és manuális zoomgyűrű.

DMC-FZ50
Panasonic Lumix DMC-FZ50

LX2

A Panasonic bemutatta az első 16:9-es formátumú érzékelővel szerelt kompakt fényképezőgép, az LX1 utódját, az LX2-t is. Az LX2 nagylátószögű objektívvel és 10,2 megapixelre emelkedett felbontással büszkélkedhet, a 2,8 hüvelykes kijelző is 16:9 képarányú. Az LX2 modellt emellett a teljesen manuális kezelhetősége is megkülönbözteti a többi fényképezőgéptől. Az menürendszer irányítását egy joystick könnyíti meg.

A képarányt könnyedén állíthatjuk 16:9-re, 3:2-re, illetve a hagyományos 4:3-ra az objektívtubuson található kapcsolóval; így egyszerűen kiválaszthatjuk a kompozíciónak, illetve a kép céljának legmegfelelőbb arányt. A DMC-LX2 képes 16:9 arányú, nagyfelbontású, HD-minőségű (1280 x 720) mozgóképek készítésére is, de sajnos csak 15 kép/másodperces sebességgel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról