Szerző: Bodnár Ádám

2006. július 18. 14:18

A kormányzati szektor lesz a nyílt forrású megoldások első számú haszonélvezője

A nyílt forrású megoldások a kormányzati szférában gyorsabban fognak terjedni, mint bármely más szektorban -- állítja egy friss elemzésében az IDC Government Insights.

[HWSW] A nyílt forrású megoldások a kormányzati szférában gyorsabban fognak terjedni, mint bármely más szektorban -- állítja egy friss elemzésében az IDC Government Insights.

"A kormányzati intézményeknek egyedülálló igényeik vannak a szoftverek területén, mert egyedülálló szolgáltatásokat nyújtanak a lakosságnak és a vállalatoknak" -- magyarázta az IDC Government Insights részéről Shawn P. McCarthy. "A privát szektortól eltérően ha a kormányzat segít a nyílt forrású kezdeményezések koordinálásában, jelentős hasznot húzhat az elkészült kódból még akkor is, ha az mások számára is szabadon elérhető."

A gondolatmenet lényege, hogy a kormányzatok kockázat nélkül felkarolhatják a nyílt forrású kezdeményezéseket, hiszen nincsenek versenyhelyzetben, nincs konkurenciájuk, amely a megszületett szoftvert szintén felhasználhatja, vagy a gyengeségeit tanulmányozva jobbat fejleszthetne. McCarthy szerint az amerikai szövetségi államok különösen jól hasznosíthatják ezt a fejlesztési modellt, és az egyik állam részére kifejlesztett megoldásokat a többi is használhatja.

Az elemzés szerint a kormányzati intézmények informatikai költségvetésükből 2009-ig évente átlagban átlagosan 30 százalékkal növelik a nyílt forrású megoldásokra szánt büdzsét. A kormányzati szoftverpiacon is egyre népszerűbbek lesznek a nyílt forrású szoftverek, mind az alkalmazás, mind pedig az infrastruktúra területén. McCarthy úgy látja, a kormányzati szférában hasonló robbanás várható az elkövetkező években, mint ami a Linux-piac kezdeti éveire volt jellemző. "Okkal hisszük, hogy ez a tendencia 2010 után is folytatódik és a kormányzatok által koordinált projektek jelentős mozgatóerőt képviselnek majd a nyílt forrású közösségen belül" -- mondta a szakértő.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról