Szerző: Ady Krisztián

2006. július 18. 10:20

Egymást túllicitálva bővítik 3G-hálózatukat a hazai szolgáltatók

Egymást túllicitálva jelentik be harmadik generációs hálózatuk bővítéseit a hazai mobilszolgáltatók, bár a küzdelemben inkább csak a Pannon és a T-Mobile vesz részt. A T-Mobile nemrég közölte, hogy már a Balaton mellett is elérhetők 3G-s szolgáltatásai -- sőt, hazánk legnagyobb mobilszolgáltatója már minden 3G-vel lefedett területen azonnal elérhetővé teszi a HSDPA nagy sebességű letöltést nyújtó technológiát is --, a Pannon pedig most rálicitálva a T-Mobile-ra újabb öt városban tette elérhetővé UMTS szolgáltatását.

[HWSW] Egymást túllicitálva jelentik be harmadik generációs hálózatuk bővítéseit a hazai mobilszolgáltatók, bár a küzdelemben inkább csak a Pannon és a T-Mobile vesz részt. A T-Mobile nemrég közölte, hogy már a Balaton mellett is elérhetők 3G-s szolgáltatásai -- sőt, hazánk legnagyobb mobilszolgáltatója már minden 3G-vel lefedett területen azonnal elérhetővé teszi a HSDPA nagy sebességű letöltést nyújtó technológiát is --, a Pannon pedig most rálicitálva a T-Mobile-ra újabb öt városban tette elérhetővé UMTS szolgáltatását.

Fejlesztés

A hálózatfejlesztésnek köszönhetően a Pannon már Debrecenben, Siófokon, Tatabányán, illetve július végétől Nyíregyházán és Kecskeméten is elérhetővé teszi a harmadik generációs hálózaton nyújtott szolgáltatásait, a fenti városok mellett Budapesten, Győrben, Szombathelyen, Székesfehérváron, Pécsett, Szegeden és Miskolcon lehet még videotelefonálni.

Az ország egyre nagyobb területén kiépített harmadik generációs hálózatok lényegesen gyorsabb mobil internetezést tesznek lehetővé. Az UMTS-sel biztosított letöltési sebesség elérheti a 384 kbit/s-ot, mely az egyelőre csupán T-Mobile-nál elérhető HSDPA kiegészítő technológiával 1-1,5 megabit/s-os letöltési sebesség fölé növekedhet, sőt, a közeljövőben akár 3 megabit/s-nál is gyorsabb lehet. A megnövekedett adatátviteli sebességnek köszönhetően felgyorsul a multimédiás üzenetek küldése és az e-mailezés, a wapon keresztül nyújtott mobil videók, tévéműsorok, élő adások, letölthető zeneszámok elérése.

Később, de nem megkésve

Hazánk harmadik szolgáltatója, a Vodafone valamivel később, de semmiképpen sem megkésve lépett be a hazai 3G-piacra. A vállalat csak nemrég indította el hivatalosan Budapesti hálózatát, illetve harmadik generációs szolgáltatásait, többek között a mobil tévézést, a videotelefonálást, illetve egy online zeneboltot. A Vodafone még egyetlen vidéki városban sem nyújt 3G-t előfizetőinek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról