Szerző: Bodnár Ádám

2006. July 12. 15:03:20

Könnyebb laptop és gyorsabb internet helyett takarékosabb autókra és nagyobb tévékre vágynak a magyarok

A távolról vezérelhető, intelligens háztartások iránti igény megelőzi a számítástechnikával, illetve az internettel kapcsolatos fejlesztési elvárásokat, de a legtöbben inkább kisebb fogyasztású autókat szeretnének -- derül ki a Szonda-Ipsos reprezentatív infokommunikációs felméréséből.

[HWSW] A távolról vezérelhető, intelligens háztartások iránti igény megelőzi a számítástechnikával, illetve az internettel kapcsolatos fejlesztési elvárásokat, de a legtöbben inkább kisebb fogyasztású autókat szeretnének -- derül ki a Szonda-Ipsos reprezentatív infokommunikációs felméréséből.

A piackutató cég arra keresett választ, hogy kilenc előre meghatározott fejlesztési terület közül Magyarországon melyek a legnépszerűbbek. A kutatás az alacsonyabb fogyasztású autó mellett a televíziózással, telefonálással és internetezéssel kapcsolatos fejlesztésekről is kérdezte a 18 évesnél idősebbek véleményét. A kisebb fogyasztású autók mellett a televíziózással kapcsolatos fejlesztések a leginkább vonzók a magyarok számára: a válaszadók a nagyobb képernyős tévékészülékek, illetve a több tévécsatorna iránt mutattak leginkább érdeklődést.

A kutatás egyik legmeglepőbb eredménye, hogy a távolról vezérelhető, intelligens háztartások iránti igény megelőzi a számítástechnikával, illetve az internettel kapcsolatos fejlesztéseket is. A választások sorrendjéből az is látható, hogy a válaszadók a műszaki innovációk közül inkább a konkrétabb, kézelfoghatóbb előnyökkel járó fejlesztéseket, például a videotelefont részesítik előnyben. Ezzel szemben a kevésbé megfogható fejlesztések, például a gyorsabb számítógép és az internet kisebb vonzerőt jelentenek.

Természetesen a PC-felhasználók által adott válaszok esetében inkább előtérbe kerültek a számítástechnika kínálta lehetőségek, ebben a körben hatszor többen preferálják az idevonatkozó innovációkat, a nagyobb teljesítményű számítógépet, a gyorsabb internetet, vagy a könnyebb laptopot. A kutatásból az is kiderül, hogy a számítógépet használók az átlagnál is környezettudatosabbak, ezt mutatja, hogy körükben 63 százalékos támogatottságot kapott a kisebb fogyasztású autó.

a címlapról