Szerző: Bodnár Ádám

2006. július 12. 10:01

Újabb Opteron-alapú rendszerekkel bővíti kínálatát a Sun

Útjukra indultak tegnap a Sun Microsystems vadonatúj, felső kategóriás, Opteron-alapú szerverei, amelyektől a vállalat azt várja, hogy az év végére a negyedik helyre repítsék az x86-szerverpiacon, közvetlenül a HP, a Dell és az IBM mögé.

[HWSW] Útjukra indultak tegnap a Sun Microsystems vadonatúj, felső kategóriás, Opteron-alapú szerverei, amelyektől a vállalat azt várja, hogy az év végére a negyedik helyre repítsék az x86-szerverpiacon, közvetlenül a HP, a Dell és az IBM mögé.

Későn kapcsoltak

A Sun viszonylag későn lépett be az x86 processzoros szerverek piacára és csúnyán le is maradt a versenytársai mögött, egyrészt mivel a cég vezetése láthatóan nem ismerte fel a bennük rejlő piaci potenciált és csak tessék-lássék foglalkozott velük, másrészt -- és ez közvetlenül visszavezethető az első okra -- a Sun első x86-os kiszolgálói sem teljesítményben, sem képességeikben nem emelkedtek ki a mezőnyből. Minden körülmény adott volt ahhoz, hogy a Sunt végleg leírják ebben a szegmensben. A cég az x86-os szerverek piacán nem volt a 10 legnagyobb szállító között, negyedévente csupán párezer ilyen gépet rendeltek tőle, miközben a versenytársak százezerszám szállították ki őket az ügyfelekhez.

Időközben aztán a Sun bevételeinek zömét adó UNIX/RISC szerverek iránti kereslet is megcsappant, az x86-piac pedig szárnyalni kezdett, amelyek látványos lökést adott az AMD Opteron megjelenése. A Sun vezetése végre felismerte, hogy valóban szükség van ilyen rendszerekre a piacon és a versenytársai mögött jócskán lemaradva, több éves késéssel a vállalat ismét belevetette magát az ádáz piaci küzdelembe. A kaliforniai cég 2004 elején felvásárolta az Opteron-alapú rendszereket fejlesző Kealia Systems vállalatot, amelyet a Sun egykori társalapítója, Andy Bechtolsheim vezetett. Bechtolsheim 1995-ben hagyta el a Sunt.

A legerősebb Opteron-alapú szerver

A Kealia gépeinek tökéletesítése immár a Sun berkein belül zajlott tovább és 2005 őszén végre piacra kerülhettek a sokáig csak Galaxy kódnéven emlegetett megoldások. Ekkor a Sun kínálatában már szerepeltek ugyan Opteron-alapú szerverek, azonban azok nem saját fejlesztés eredményei voltak, bele is szürkültek a piaci mezőnybe. A hazánkban is nagy sikereket elérő Galaxy sorozat első két tagja (Sun Fire X4100 és X4200) valósággal robbantott tavaly szeptemberben, az x86 processzoros Sun szerverek eladásai hirtelen duplájára nőttek, a leadott megrendelések száma pedig megnégyszereződött.

A Sun Fire X4100 és X4200 egyaránt két processzorfoglalattal rendelkezik, kétmagos Opteronokból tehát négyutas gép építhető. A Galaxy terméksorozat tegnap érkezett harmadik tagja, a Sun Fire X4600 már nyolc foglalatot tartalmaz, kétmagos lapkák használatával tehát akár 16 processzormagig skálázható, ami a Sun állítása szerint világrekord, ilyen erős Opteron-alapú gépe senki másnak sincs a piacon (nem számítva természetesen a szuperszámítógépekben utazó Crayt). A Sun terveiben korábban szerepelt négyfoglalatos Galaxy rendszer is, ennek megjelenési dátuma egyelőre ismeretlen, addig is az X4600 rendelhető négyprocesszoros konfigurációban. A szerver ára kiépítéstől függően 26 és 67 ezer dollár között alakul.


Sun Fire X4600

Újra van blade szervere a Sunnak

A Sun belépője a blade szerverek piacára hasonlóan sikertelen volt, mint az első x86-os szárnypróbálgatások, a 2003 tavaszán piacra dobott, mobil Athlon 4 és UltraSPARC IIi processzoros Sun blade-ek gyakorlatilag nyomtalanul tűntek el a piacról, ma már szinte senki sem emlékszik arra, hogy valaha egyáltalán léteztek. A blade-ek eladásai azonban azóta is szárnyalnak, évente minegy 30 százalékos bevételnövekedést mutatva a stagnálás-közeli szerverpiacon. A blade-ek legnagyobb gyártói az IBM, a kategóriát megalkotó HP és a Dell.

A Sun most egy teljesen új megoldással kíván utat törni magának ebben a szegmensben, az Andromeda kódnevű rendszer ugyanis sok szempontból egyedülálló megoldás, amely méltán vonja magára a szakma, figyelmét. A Sun Blade 8000 egy gigászi, 19 rack unit magas blade keretben összesen 10 darab négyfoglalatos Opteron-alapú szervert tartalmaz, ami kétmagos chipeket figyelembe véve 80 processzormagot jelent. Egy szabványos rackszekrénybe -- 9 kilowattos teljesítményfelvétel és disszipáció szem előtt tartásával -- két ilyen blade frame, vagyis összesen 160 processzormag építhető be.


Sun Blade 8000

A blade-ek a négy processzor mellett két Serial Attached SCSI merevlemezt is tartalmaznak. A rendszer érdekessége, hogy a blade frame-en minden egyes szerverhez két dedikált PCI Express bővítőhely tartozik, blade-enként 192 Gbps sávszélességgel. Emellett a blade-ek rendelkeznek beépített Ethernet és Fiber Channel interfészekkel is. A Sun a rögtön négy benchmark-világrekordot felállító Blade 8000-et kifejezetten nagy teljesítményű számítási feladatokat igénylő (HPC) alkalmazások futtatásához ajánlja. A vállalat tervei szerint az ősszel érkeznek majd kétfoglalatos Opteron-alapú blade-ek, hagyományos, kereskedelmi alkalmazások futtatására, 2007-ben pedig a Niagara II chipre épülő megoldások bemutatására is számítani lehet.

24 terabájtnyi SATA merevlemez

A tegnapi napon egy harmadik érdekes "állatot" is bejelentett a Sun, a korábban Thumper néven ismert, végül Sun Fire X4500-ra keresztelt tárolórendszer, amely szintén Opteronokra épül. A z X4500 egy 4 rack unit magas házban összesen 48 SATA merevlemezt tartalmaz, 500 gigabájtos lemezekkel a kapacitása így akár a 24 terabájtot is elérheti. A rendszert Ethernet és Fiber Channel interfészekkel egyaránt ellátták. A Thumperen Solaris 10 operációs rendszer fut, a lemezeken pedig a megbízhatóságáról és teljesítményéről is ismert ZFS fájlrendszer található. A Sun mérései szerint a Sun Fire X4500-zal folyamatos 2 Gbps írási sebesség érhető el.


Sun Fire X4500

A legenda szerint a Thumper fejlesztését a Kealia már azelőtt leállította, hogy a Sun felvásárolta a céget, majd az akvizíció után John Fowler, az x86-os szerverekért felelős részleg élére 2004-ben kinevezett vezető újraindította. A Sun szerint a Thumper jól használható olyan környezetben, ahol nagy statikus adattömeget kell folyamatosan elérhetővé tenni, például különféle digitális média-archívumokban, legyen szó akár filmekről, vagy akár tervrajzokról, orvosi felvételekről. A Sun Fire X4500 ára 32 ezer dollártól indul, ezért az árért 12 terabájtos kapacitást kínál a Sun, a teljes kiépítettségű rendszerért 69 ezer dollárt kell fizetni. Tíz rendszer megrendelésekor jelentős kedvezményt ad a Sun, 240 terabájt ára "csupán" 470 ezer dollár. Fischer Erik, a Sun Microsystems magyarországi leányvállalatának műszaki igazgatója lapunk megkeresésére elmondta, várakozásaik szerint kedvező árának köszönhetően a Sun Fire X4500 itthon is nagy siker lehet.

A fejlesztés nem áll le

Fischer Erik beavatta lapunkat az Opteron-alapú fejlesztésekkel kapcsolatos, közeljövőre vonatkozó tervekbe is. Ezek szerint a már említettt kétprocesszoros blade szerver mellett még az idén várható a Sun Fire X2100, X4100 és X4200 frissített változata, amelyek már Socket F kivitelű, DDR2 memóriát támogató Opteron processzorra és PCI Express architektúrára épülnek. Emellett érkezik még egy Sun Fire X2200 nevű rendszer, amely az X2100-hoz hasonlóan 1 rack unit méretű, azonban nem egy, hanem két processzort, összesen tehát négy magot tartalmaz. A már fentebb is említett négyfoglalatos Galaxy rendszer premierjére valószínűleg 2007 elején kerül majd sor.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról