Szerző: Bodnár Ádám

2006. július 13. 11:19

A Google is beállt az OpenDocument támogatói közé

A Google is csatlakozott az OpenDocument formátumot népszerűsítő ODF Alliance-hez, amely már több mint 240 vállalatot és szervezetet tömörít. Hogy az OpenDocument támogatóinak sora milyen gyorsan bővül, azt jól érzékelteti, hogy az ODF Alliance alapításakor, idén márciusban még csak 36 tagot számlált.

[HWSW] A Google is csatlakozott az OpenDocument formátumot népszerűsítő ODF Alliance-hez, amely már több mint 240 vállalatot és szervezetet tömörít. Hogy az OpenDocument támogatóinak sora milyen gyorsan bővül, azt jól érzékelteti, hogy az ODF Alliance alapításakor, idén márciusban még csak 36 tagot számlált.

A Google tulajdonában levő Writely online szövegszerkesztő képes az OpenDocument formátumú szöveges állományok megnyitására és mentésére, a Google online táblázatkezelője, a Spreadsheet azonban egyelőre csak XLS és CSV formátumot támogat, bár aligha kétséges, hogy előbb-utóbb az ODF állományokat is kezelni fogja. Az OpenDocument fájlokkal együttműködik egyebek mellett a StarOffice, az OpenOffice, a KOffice és az IBM Lotus Workplace is.

Marino Marcih, az ODF Alliance vezetője szerint a Google megjelenése az ODF támogatói között óriási lökést adhat a nyílt dokumentumformátum elterjedésének. Elemzők szerint ha a Google felkészítené a Spreadsheetet és a népszerű Gmailt az ODF állományok kezelésére, óriási felhasználói bázist tudna egycsapásra az OpenDocument mellé állítani.

Az OpenDocument-mozgalom talán legnagyobb érdeme, hogy a Microsoft hivatalos támogatását is sikerült megnyernie. Az ODF-től korábban mereven elzárkózó redmondi óriás július elején jelentette be egy olyan nyílt forrású kezdeményezés létrejöttét, amelynek célja, hogy átjárhatóságot biztosítson az Office 2007-ben bevezetésre kerülő Open XML és az OpenDocument fájlformátumok között.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 29. 10:17

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.