Szerző: Bodnár Ádám

2006. július 10. 09:15

Érkezik a linuxos IBM Lotus Notes

Az IBM július végén fogja kiadni népszerű csoportmunka-szoftverének, a Lotus Notes-nak Linuxon futó változatát. Az Eclipse platformon alapuló program kezdetben Red Hat Enterprise Linux 4 Update 3-at és SUSE Linux Enterprise Desktop 10-et támogat hivatalosan.

HIRDETÉS

[HWSW] Az IBM július végén fogja kiadni népszerű csoportmunka-szoftverének, a Lotus Notes-nak Linuxon futó változatát. Az Eclipse platformon alapuló program kezdetben Red Hat Enterprise Linux 4 Update 3-at és SUSE Linux Enterprise Desktop 10-et támogat hivatalosan.

Windows és Mac OS után Linux

A Notes szerveroldalon (Domino) már 1998 óta támogatja a Linuxot, az asztali kliens azonban a mai napig csak Windowson és Mac OS-en használható. Arthur Fontaine, az IBM Lotus termékmenedzsere szerint ez lesz az első vállalati szintű csoportmunka-megoldás, amely támogatja a linuxos asztali környezetet, igazság szerint azonban a Novell Groupwise-nak már régóta létezik javás kliense, amely futtatható akár Linuxon is.

Az IBM várakozásai szerint a linuxos Notes megjelenése előrelendítheti a Linux terjedését a vállalati asztali gépeken, a szabad forrású operációs rendszeren futó csoportmunka-megoldás ugyanis eggyel több indokot jelent arra nézve, miért kellene a cégeknek az asztali gépeiken lecserélni a Windowst Linuxra. A Linux széles körben elterjedt a vállalatok szerverein, az asztali gépeken azonban sokkal ritkább, elsősorban mert hiányoznak rá a kulcsfontosságú céges alkalmazások. Az IBM célja, hogy minden szoftverének legyen linuxos változata is.

A kis- és középvállalati szegmensnek is

A jelenlegi Notes-felhasználók minden további nélkül áttérhetnek Linuxra, az új felhasználók pedig már olyan licencet kapnak, amely Windowson, Mac OS-en és Linuxon egyaránt lehetővé teszi a szoftver futtatását. A már licenccel rendelkező felhasználók július 24-én tölthetik le a Linuxon futó Lotus Notes-t, amelyet az IBM-nél már több mint 5 ezer dolgozó jó ideje éles környezetben használ.

A linuxos Notestől elsősorban a kis- és középvállalati szegmensben vár sikereket az IBM, ezek a cégek ugyanis kellően rugalmasak ahhoz, hogy áttérjenek Linuxra, nem köti őket gúzsba a jól bejáratott windowsos környezet. A szoftver széles körű elterjesztése érdekében az IBM ösztönző programot indít azon partnerei számára, amelyek az ügyfelek Microsoft Exchange környezetét Linuxon futó Lotus Notes-ra és Dominóra cserélik.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 02:09

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.