:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. július 6. 14:39

Az Imation segítségével fejleszti tovább nagyvállalati szalagos meghajtóját a Sun

A Sun Microsystems és az Imation közösen fejlesztik tovább a StorageTek T9840 nagyvállalati szalagos meghajtót, a cégek a tegnap bejelentett megállapodás részeként 2007 elejére a jelenlegi 40 gigabájtos helyett egy új, 75 gigabájtos natív kapacitású kazettát ígérnek. A StorageTek T9840 negyedik generációja a jelenlegivel azonos adatátviteli sebességet ígér nagyobb kapacitás mellett, az új változat kompatibilis lesz a T9840 család összes korábbi változatával, írja és olvassa azok kazettáit.

[HWSW] A Sun Microsystems és az Imation közösen fejlesztik tovább a StorageTek T9840 nagyvállalati szalagos meghajtót, a cégek a tegnap bejelentett megállapodás részeként 2007 elejére a jelenlegi 40 gigabájtos helyett egy új, 75 gigabájtos natív kapacitású kazettát ígérnek. A StorageTek T9840 negyedik generációja a jelenlegivel azonos adatátviteli sebességet ígér nagyobb kapacitás mellett, az új változat kompatibilis lesz a T9840 család összes korábbi változatával, írja és olvassa azok kazettáit.

Amint arról beszámoltunk, a Sun 2005-ben egy felvásárlással lett a StorageTek tulajdonosa, a szervereiről és szoftvereiről ismert cég 4,1 milliárd dollárt fizetett a szalagos tárolók neves gyártójáért. A vállalat részéről logikus lépés volt az adattárolási piac felé elmozdulás: a szigorúbb törvényi szabályozások miatt a szervezetek egyre több adatot termelnek és tárolnak, illetve az egészségügyben is várható az adatok elektronikus rögzítésének és tárolásának rohamos terjedése, amely megnöveli a tárolási eszközök és menedzsment-megoldások iránti igényt.

A T9840 szalagos tárolócsalád első generációja hat évvel ezelőtt érkezett a piacra. A T9840A modell még 20 gigabájtos kazettákkal dolgozott és ESCON interfészt tartalmazott, a következő változat (T9840B) már FICON protokollt is támogatott. A jelenleg kapható harmadik generációs kivitel (T9840C) már 40 gigabájtos kazettákkal is kompatibilis. Az évek során a meghajtók sebessége is növekedett, a T9840A még csak másodperenkénti 10 megabájtos adatátvitelre volt képes, a B sorozat ezt 19-re, a C sorozat pedig 30-ra növelte, de tömörítéssel akár 70 megabájt is elérhető.

Elemzők szerint a népszerű T9840 család felhasználói már régóta várnak egy még nagyobb kapacitású modellre. A StorageTek T9840 termékcsalád legfontosabb vetélytársai a különféle gyártók -- például a HP, az IBM vagy a Quantum -- LTO meghajtói, amelyek egy egész más szabványra épülnek. Míg az LTO meghajtók kapacitása kazettánként már akár 800 gigabájt is lehet, ezek a rendszerek átviteli sebességben rendszerint lassabbak és nem kompatibilisek a mainframe környezetekkel.

Az Imation évek óta fejleszt szalagos kazettákat adatmentési célokra, a vállalat szerint a StorageTek T9840 sorozathoz tervezett termékeik egyedülálló jellemzője, hogy a szalag mozgatása kizárólag a kazettán belüli alkatrészekkel történik, ezáltal hosszabb a szalag élettartama, megbízhatóbb a működése, összességében az adatok nagyobb biztonságban vannak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 16:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.