Szerző: Ady Krisztián

2006. július 6. 13:02

A Mac OS X is hazatelefonál a legújabb frissítést követően

[News.com] Elégedetlen, bosszús Mac-felhasználók fejezték ki aggodalmukat az elmúlt napokban az Apple legújabb frissítésében megjelent új biztonsági eljárással kapcsolatosan, mely anélkül telefonál haza az Apple szervereinek, hogy a felhasználót erről előzetesen értesítené. Az apró telepíthető alkalmazások, úgynevezett widgetek biztonságosságát őrző új rutin rendszeres időközönként, naponta többször automatikusan egyeztet a vállalat szervereivel.

[News.com] Elégedetlen, bosszús Mac-felhasználók fejezték ki aggodalmukat az elmúlt napokban az Apple legújabb frissítésében megjelent új biztonsági eljárással kapcsolatosan, mely anélkül "telefonál haza" az Apple szervereinek, hogy a felhasználót erről előzetesen értesítené. Az apró telepíthető alkalmazások, úgynevezett widgetek biztonságosságát őrző új rutin rendszeres időközönként, naponta többször automatikusan egyeztet a vállalat szervereivel.

Az új biztonsági megoldás célja az, hogy folyamatosan ellenőrizze a feltelepített widgetek valódiságát, eredetiségét, ne fordulhasson elő az, hogy egy módosított link segítségével egy trójait, hátsó kaput is nyitó alkalmazást töltsünk le az eredeti widget helyett. A Mac OS X ezért rendszeresen összehasonlítja a kis alkalmazások verzióit a cég szerverein tárolt változatokkal.

Néhány felhasználó szerint azonban ez az automatikus, beavatkozást nem igénylő megoldás a felhasználók jóváhagyása nélkül gyűjt össze és küld információkat az Apple-nek. A közelmúltban a Microsoft Windows eredetiségét ellenőrző rutinjáról derült ki, hogy rendszeresen jelent a szoftveróriásnak számtalan, többek között személyes adatnak minősülő paraméterről, például IP-címről. A Microsoft nemrég sürgősen kiadott egy új változatot a Windows Genuine Advantege Notifications segédprogramjából, illetve közzétette a szoftver eltávolítására vonatkozó részletes leírást is.

Ártalmatlan

Az Apple szóvivője szerint a 'Dashboard Advisory' ellenőrző szoftver egy biztonsági alkalmazás, mely éppen a felhasználók személyes adatait segít megőrizni. A szoftver azokat a widgeteket ellenőrzi, melyeket nem az Apple fejlesztett, bár az Apple oldalain található linkek segítségével töltöttek le más szerverekről. Az alkalmazás semmilyen személyes adatot nem továbbít az Apple részére, közölte a cupertinói vállalat közleményében. Az Apple szerint a Dashboard Advisory csakis a widgeteket ellenőrzi, a Mac OS X operációs rendszer egyéb paraméterei, alkalmazásai után nem kíváncsiskodik.

A legutóbbi, 10.4.7-es Mac OS X frissítésben lévő rutint nem lehet kikapcsolni és arra sincs mód, hogy a felhasználó értesítést kérjen a komunikáció megkezdésekor. A rutin egyébként egy egyszerű HTTP GET paranccsal kérdezi le az Apple szervereitől a widget eredetiségét megerősítő adatokat.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 29. 09:07

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.