Szerző: Bodnár Ádám

2006. július 5. 09:30

Wi-Fi takaróba burkolózik Párizs

2007 végére az egész várost lefedő Wi-Fi hálózatot telepítene Párizs -- jelentette be tegnap Bertrand Delanoe polgármester. A tervek szerint jövőre városszerte mintegy 400, bárki által ingyenesen használható hot spot kerülhet kiépítésre olyan középületekben és közterületeken, mint a könyvtárak, parkok, közterek, az internetszolgáltatók pedig antennákat helyezhetnének el a fontosabb épületeken, hogy javítsák a lefedettséget.

[HWSW] 2007 végére az egész várost lefedő Wi-Fi hálózatot telepítene Párizs -- jelentette be tegnap Bertrand Delanoe polgármester. A tervek szerint jövőre városszerte mintegy 400, bárki által ingyenesen használható hot spot kerülhet kiépítésre olyan középületekben és közterületeken, mint a könyvtárak, parkok, közterek, az internetszolgáltatók pedig antennákat helyezhetnének el a fontosabb épületeken, hogy javítsák a lefedettséget.

Delanoe szerint az egész várost lefedő vezeték nélküli hálózat számos területen stratégiai versenyelőnyt jelent a városnak, ezért a lehető leghamarabb lépni kell. A terv részeként adókedvezményre is jogosultak lehetnek azok a vállalatok, amelyek optikai kábeleket fektetnek. A városvezetés feltett szándéka, hogy 2010-re a párizsi épületek 80 százalékában álljon rendelkezésre az optikai technológián alapuló villámgyors kapcsolat. "A párizsi háztartások 60 százalékában már van szélessávú internet [...] de egy lépéssel tovább szereténk menni" -- mondta a polgármester.

Amennyiben az elképzelés megvalósul, a városi csatornarendszerbe telepített optikai kábelek licencdíja negyedével csökkenni fog, a szélessávú kapcsolattal még nem rendelkező épületek bekötéséért pedig akár 90 százalékos adókedvezményt is igénybe vehetnek majd a cégek. Delanoe elmondása szerint a tervezetet a jövő hét elején nyújtja be jóváhagyásra a városi tanácsnak.

Hazánkban Győrben folyik egy egész várost lefedő vezeték nélküli hálózat kiépítése az Intel támogatásával. A cél itt azonban elsősorban nem az, hogy a hálózatot igénybevéve bárki csatlakozhasson a világhálóra és szörfözzön vagy levelezzen, hanem hogy például a buszokra szerelt szenzorokkal segítsék a közlekedést, vagy vezeték nélküli térfigyelő webkamerákkal növeljék a közbiztonságot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról