Szerző: Bizó Dániel

2006. július 6. 16:23

Szeptemberre kilábalhat a csődből az SGI

[Reuters/HPCwire] Az SGI reményei szerint szeptemberre kikerülhet a csődvédelem alól és visszatérhet a normális működéshez -- adta hírül a Reuters hírügynökség. A vállalat módosított átszervezési tervén, melyet még múlt hónapban nyújtott be a csődbíróságnak.

[Reuters/HPCwire] Az SGI reményei szerint szeptemberre kikerülhet a csődvédelem alól és visszatérhet a normális működéshez -- adta hírül a Reuters hírügynökség. A vállalat módosított átszervezési tervén, melyet még múlt hónapban nyújtott be a csődbíróságnak.

Átszervezés

A cég drasztikusan csökkentené hitelállományát, valamint forgalmának növekedését várja. A valaha sokkal szebb időket megélt SGI -- ismertebb nevén Silicon Graphics -- mintegy 345 millió dollárnyi hitelállományát 70 millióra kívánja csökkenteni, aminek részeként az adósságot és jelzálogokat részvényekre, készpénz kifizetésére, és összesen 50 millió dollárnyi részvényopcióra akarják átváltani.

Az SGI-nek azonban nem csak a hitelállomány csökkentésére van szüksége ahhoz, hogy stabilizálja pénzügyi helyzetét, hanem üzletileg is meg kell újulnia ahhoz, hogy túlélhessen. A vállalat márciusban válságmenedzselésre kinevezett elnök-vezérigazgatója azonnal új irányt jelölt ki a cég számára, amely a nagyteljesítményű számítástechnika (HPC) világának hulló csillagává vált: csökkenteni kell a működési költségeket, le kell csatolni a veszteséges üzletágakat, olcsó x86-os szerverekkel is ki kell egészíteni a portfóliót, valamint terjeszkedni kell az üzleti piacokon is.

Új termékek

A reorganizáció részeként a vállalat 90 alkalmazottól szabadult meg, valamint több új terméket is bejelentett. A június 27-én megérkezett, korábban Woodcrest kódnéven ismert Xeon 5100-as sorozatra alapozva az SGI piacra dobta linuxos kétutas Altix XE gépeit, amelyeket költséghatékony klaszterek és kliensek építőelemeinek szán. Emellett a kétmagos Itanium 2 hivatalos debütálásának közeledtével bejelentette megújult Altix 4700-as, blade szerverekből álló előre konfigurált szuperszámítógépét, valamint kistestvérét, az 350-es Altix utódjának szánt 450-et blade-et.

Az Altix 4700 és 450 közötti különbség a skálázódásban és az árban fogható meg. A legkisebb 4700-as konfiguráció induló listaára 75 ezer dollár (16,5 millió forint), amely 16 Itanium 2 processzort tartalmaz, de a rendszer akár 1024 processzormagig és 128 terabájt memóriáig képes egyetlen nagy, osztott memóriás gépként működni, amely világrekord a Linux-világban. Ezzel szemben a kétutas 450-es blade 15 ezer dollárral indít (3,3 millió forint), és legfeljebb 76 processzorig, valamint 456 gigabájt memóriáig skálázható.

A tudományos és műszaki alkalmazási területeken túl az SGI-nek szüksége van a vállalati piacon teret nyerni, ugyanis bebizonyosodott, hogy nem képes csak a HPC-piacból megélni, versenyképességének javításához pedig nagyobb piacra van szüksége. Ennek fényében a cég nemrég minősített SAP megoldásszállítóvá vált, valamint megkezdte erőfeszítéseit a vállalati adatbázisok futtatásának megszerzésére.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról