Szerző: Bizó Dániel

2006. június 28. 15:49

Küszöbön a következő generációs Itanium megjelenése

[InformationWeek/HWSW] Hétfőn hivatalosan is útjára indította legfrissebb mikroarchitektúráját az Intel, amitől a rendkívül kényelmetlen éveket szerző AMD visszaszorítását várja. A két- és egyutas szerverekbe szánt Woodcrestek mellett (Xeon 5100-as sorozat) azonban még mindig nem került bejelentésre az Itanium család késlekedő új tagja, a Montecito, de legalább néhány információt csepegtettek az illetékesek.

[InformationWeek/HWSW] Hétfőn hivatalosan is útjára indította legfrissebb mikroarchitektúráját az Intel, amitől a rendkívül kényelmetlen éveket szerző AMD visszaszorítását várja. A két- és egyutas szerverekbe szánt Woodcrestek mellett (Xeon 5100-as sorozat) azonban még mindig nem került bejelentésre az Itanium család késlekedő új tagja, a Montecito, de legalább néhány információt csepegtettek az illetékesek.

Montecito júliusban

Az Intel x86-os termékvonalának ütemterve már jó ideje részletesen ismert, amelyről már lapunk is több ízben beszámolt. Ezzel szemben a közép- és felső-kategóriás gépekbe tervezett Itanium 2 következő generációját képviselő Montecito helyzete a tavaly szeptember vége óta felszínre került problémák óta bizonytalan. Ekkor ismerte el hivatalosan az Intel, hogy a chip nem fog 2005 végére megjelenni, ráadásul a korábbi specifikációkat (az órajelet 1,6 gigahertzre, a buszsebességet 533 meghertzre) jelentősen csökkentették. Az akkori ígéret szerint a lapka az idei év közepén debütált volna, erre azonban egyelőre még mindig várni kell.

Az azóta eltelt közel 9 hónap során az Intel vezetői nem sok részlettel szolgáltak azzal kapcsolatban, hogy milyen problémák vezettek a több mint féléves csúszáshoz, ahogyan az új megjelenési időpontot sem voltak hajlandóak a nyilvánosság előtt pontosítani, vagy az új ütemtervet határozottan megerősíteni. Eközben netszerte hónapról hónapra szivárogni látszottak információk lehetséges március végi, áprilisi, május vagy júniusi rajttal kapcsolatban, valamint a magas prioritású ügyletek számára megkezdett szállításokról. A vállalat érezhetően rendkívül tartózkodó lett a témában, elkerülve a további arcvesztés legkisebb lehetőségét is.

A Woodcrest hétfői rajtja alkalmával azonban az Intel megragadta az alkalmat, és demózásra került a három éves Madisont leváltó Montecito is, melyhez a vállalat még ekkora csúszásokat követően is vérmes reményeket fűz a főként az IBM Power5+ és a Sun UltraSPARC IV+ chipekkel folytatott küzdelemben. A hivatalos rajtra úgy tűnik, júliusban kerül sor, míg tömegesen augusztus-szeptembertől lesznek talán hozzáférhetőek az új chipek.

A HWSW ismeretei szerint az Intel termelési problémákkal küzd, azaz kezdetben képtelen lesz a keresletnek megfelelő mennyiségű processzort előállítani. Ezt részben a volumen felfuttatásához szükséges idő, részben pedig a késés miatt feltorlódott, és most koncentrálódó megrendelések magyarázzák. Utóbbi döntő tényező lehet abban, hogy a HP-n kívül a többi Itanium-szállító eladásai a korábbi növekedés után beálltak, mivel az ügyletek teljesítése halasztásra került.

A Montecito késése által érzékenyen érintett, csődvédelmet kérő SGI egyik vezetőjének nyilatkozata szerint több mint 100 millió dollárnyi megrendelésük van függőben, amelyeket Montecito-alapú Altix konfigurációkkal nyertek el, de a források a többi szállítónál is hasonló mértékű előrendelésről tudnak, amelyek összességében többszázezer Montectióra való igényt jelenthetnek. Részben talán ennek is köszönhető a júliusi bejelentés, hogy a várakozások, elvárások ne haladják meg jóval az ellátást.

Csak csendben, csak halkan, hogy senki meg ne hallja

Az InformationWeek lap alapján az Intel megerősítette, hogy a kiemelt ügyfelek számára egy ideje már megkezdődtek a Montecito szállításai. A legkorábbi ismert Montecito-alapú rendszer már tavaly decemberben éles üzembe került, a Grouppe Bull ekkor adta át a francia Atomenergiai Biztosság számára a Tera-10 jelölésű szuperszámítógépes konfigurációt, amely 4352 processzorral épült meg.


Montecito, 1,72 milliárd tranzisztor

A 90 nanométeres Montecito az Itanium processzorcsalád első kétmagos, többszálú végrehajtást és virtualizációt is felvonultató tagja. A vállalati feladatok futtatására optimalizált, a jelenlegi Madisonhoz képest jellemzően kétszeres teljesítményt nyújtó chip késését valószínűleg a Foxton néven ismert agresszív, merőben újszerű technológia elektronikai tervezése, valamint a Fort Collinsban található mérnökcsapat vezetésének kockázatkezelési kudarca okozta. A csúszást követően az Intel felsőbb vezetése "rendet rakott" a tervezői központban, aminek következtében legalább 9 vezető mérnök hagyta ott a vállalatot, ők valószínűleg az AMD kötelékében folytatják majd pályafutásukat.

A legfrissebb terméktervek alapján a Montecito tuningolt változata, a Montvale 2007 elején érkezik, egyelőre azonban nem tudni, hogy aktiválásra kerül-e benne a Foxton technológia, amely az energiahatékonyság jelentős javulását hozná magával.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról