Szerző: Ady Krisztián

2006. június 26. 00:10

Kipróbáltuk: E-TEN M500 és M600 windowsos okostelefonok

Szerkesztőségünk legújabb vendége két windowsos okostelefon, a tajvani E-TEN két készüléke. A jóformán ikreknek nevezhető M500 és M600 csupán frizurában és egy jelentősebb különbséget adó kromoszómában különbözik, de mindkettő GSM-hálózatokkal kompatibilis, 4-sávos telefont tartalmaz. Az M500 szürke-fekete, az M600 pedig teljesen fekete kivitelben érhető el.

Szerkesztőségünk legújabb vendége két windowsos okostelefon, a tajvani E-TEN két készüléke. A jóformán ikreknek nevezhető M500 és M600 csupán "frizurában" és egy jelentősebb különbséget adó kromoszómában különbözik, de mindkettő GSM-hálózatokkal kompatibilis, 4-sávos telefont tartalmaz. Az M500 szürke-fekete, az M600 pedig teljesen fekete kivitelben érhető el.

Minimális különbség

Az E-TEN két okostelefonja tehát csak külsejében és egyetlen apró modulban különbözik egymástól, ettől függetlenül a két készülék hajszál pontosan ugyanazokból az alkatrészekből épül fel, így teljesen megegyezik teljesítményük és akkumulátoros üzemidejük is. A különbséget az M600-ban található 802.11b szabványú, azaz 11 megabit/s-os maximális elméleti sebességre képes Wi-Fi vezérlő jelenti, ettől eltekintve az M500 és az M600 mindenben teljesen megegyezik egymással.

E-ten M500, M600

A Windows Mobile 5.0 operációs rendszert 400 MHz-es Samsung S3C processzor futtatja az okostelefonok 128 + 64 megabájtnyi memóriájában. A készülékek 2,8 hüvelykes LCD-kijelzője 65 ezer szín megjelenítésére képes, nappali fényben is olvasható marad a tartalmuk. A 111,7 x 60,7 x 22 mm-es okostelefonok meglehetősen súlyos egyéniségek, 165 és 170 grammot nyomnak.

A négysávos, azaz tengerentúlon is használható GSM-modul sajnos az EDGE mobil adatátviteli technológiát nem támogatja, csupán GPRS Class 10 (4+2 slot) letöltést tesz elérhetővé. A külső kiegészítőket, mint például vezeték nélküli headset a beépített Bluetooth 1.2 vezérlő szolgálja ki. Bár ma már a Bluetooth 2.0 + EDR a menő, a legszükségesebb funkciókhoz az 1.2-es specifikációnak megfelelő megoldás is elegendő. A bővíthetőségről az SDIO-foglalat gondoskodik, mely nem csak memóriakártyák, hanem SD-bővítők, akár GPS-modul fogadására is alkalmassá teszi a telefonokat. A beépített kamera 1,3 megapixel felbontású, az MMS-funkciók használatát, mint például képek küldése is könnyebbé teheti.

E-ten M500, M600 E-ten M500, M600

A beépített mikrofon az M600-at akár IP-telefonná is átalakíthatja, ugyanis a Wi-Fi-s modellben beépített alkalmazásként megtalálható a Skype kliens is. Így egy hotspot pontról, vezeték nélküli eléréssel akár külföldről is olcsóbban telefonálhatunk haza, esetleg hívhatjuk fel Skype-s ismerőseinket. A mikrofon és hangszóró kihangosítást is lehetővé tesz mindkét típusnál. A két készülék akkumulátora körülbelül 3-4 napos készenléti időt, 7-8 órás PDA-használatot biztosít, de ez nagyban függ attól, mennyire gyakran/folyamatosan használjuk a vezeték nélküli kapcsolódási lehetőségeket, illetve mennyire spórolunk a kijelző háttérvilágításával.

A többlet

Az E-TEN okostelefonjaiban lényegében semmi meglepő sincs, első blikkre semmiben sem különböznek az összes többi, Windows Mobile 5.0 operációs rendszert futtató okostelefontól, sőt, a készülékek vastagságán egy kicsit illene lassan csökkenteni a gyártónak. A viszonylag méretesebb készüléktestért némileg kárpótol a nagy kapacitású, 1440 mAh-s akkumulátor, ettől azonban még semmivel sem lesz másabb az M500 és M600, mint a többi PDA-telefon kombó.

A különbséget az E-TEN által mellékelt -- illetve beépített -- alkalmazások többletszolgáltatásai adják, melyeket főleg az egykezes használat során, például járművezetés közben fogunk nagyra értékelni. A tárcsázó alkalmazást dedikált gombbal érhetjük el a telefon elejéről, majd rögtön kiválaszthatjuk valamelyik korábbi hívott kapcsolatunkat, vagy választhatunk az ABC-sorrendbe rendezett kapcsolatok közül, annak első betűje segítségével. A megjelenő kapcsolatok megfelelő méretű virtuális gombokon csücsülnek, melyek közül egyetlen érintéssel kiválaszthatjuk a hívandót.

E-ten M500, M600 E-ten M500, M600

A telefon kezelését teszi könnyebbé a Wireless Manager is, mely szintén hatalmas virtuális gombok segítségével teszi lehetővé a vezeték nélküli csatolók, akár a GSM-modul ki- és bekapcsolását is. Utóbbi képességnek főleg repülőgépen vehetjük hasznát. Az Image Wizard képkészítő, Image Maker képszerkesztő és Multimedia Manager állománymenedzser alkalmazások, illetve az MMS Composer MMS-szerkesztő a Windows Mobile 5 multimédiás képességeit hivatott tovább bővíteni.

E-ten M500, M600 E-ten M500, M600

A hasznos alkalmazások körét bővíti a Battery Meter is, mely egy apró töltöttségjelző ikon folyamatos előtérben tartásával állandóan informál az akkumulátor állapotáról, már ilyen alkalmazást sem kell vadászni az okostelefonhoz az internetről. A Scenarios a mobiltelefonok profilmenedzserét valósítja meg az M500-nál és M600-nál, de itt akár létre is hozhatunk saját profilokat, nem csak a gyáriakat módosíthatjuk.

E-ten M500, M600 E-ten M500, M600

Az M500 és az M600 windowsos okostelefonokhoz nem csak második akkumulátor töltésére is alkalmas asztali töltő és headset jár, hanem bőrtok és kijelzővédő fólia is, melyet jónéhány riválisnál kispórolnak a csomagból. A töltő mellékelése ma már szinte teljesen felesleges, a mai készülékek mindegyike képes tölteni magát az USB-kábelen keresztül PC-ről, vagy noteszgépről is. Apropó USB-kábel: hatalmas fekete pont az E-TEN-nek, hogy nem szabványos mini USB-csatlakozót, hanem saját csatolót használ, így a szinkronizációt is biztosító kábelt mindenhova kénytelenek vagyunk magunkkal cipelni.

E-ten M500, M600 E-ten M500, M600 E-ten M500, M600

Megfelelő tudás jó áron

A két telefon közötti igen hajszálnyi különbség, a WLAN-támogatás pedig alaposan meglátszik az M600 árcéduláján. Nem akarunk tippet adni, de egy külön megvásárolható SDIO WLAN-kártya sem kerül annyiba, mint az árkülönbség. Az M600 kiskereskedelmi ára bruttó 137 ezer forint. Amennyiben nem akarunk Wi-Fi-hálózatokra csatlakozni, az M500 már kifejezetten jó vásárnak minősülhet, hiszen ezt az okostelefont már bruttó 100 ezer forint alatt, körülbelül 96 ezer forintért haza lehet vinni.

E-ten M500 és M600 tenyérgép értékelés

   
Minőség 8
Képességek 9
Ár/érték 8
Összbenyomás 8
Az értékelés szubjektív véleményünkön alapul

Az E-ten M500 és M600 tenyérgépeket a Macropolis bocsátotta rendelkezésünkre.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról