Szerző: Bizó Dániel

2006. június 20. 15:24

Elkészült a világ első 100 megapixeles képérzékelője

Azt gondolnánk, hogy a legújabb, tíz megapixeles, tükörreflexes fényképezőgépünk már nagyon durva, pedig tévedünk. A legmenőbb felszerelésük a csillagászoknak van: a világon elsőként hamarosan több mint 100 megapixeles CCD-kkel ellátott távcsövekkel figyelhetik a csillagokat, valamint a naprendszerben található más objektumokat.

[HWSW] Azt gondolnánk, hogy a legújabb, tíz megapixeles, tükörreflexes fényképezőgépünk már "nagyon durva", pedig tévedünk. A legmenőbb felszerelésük a csillagászoknak van: a világon elsőként hamarosan több mint 100 megapixeles CCD-kkel ellátott távcsövekkel figyelhetik a csillagokat, valamint a naprendszerben található más objektumokat.

A hatalmas, közel 10 centiméter oldalhosszúságú, négyzetes chip a Egyesült Államok haditengerészeti obszervatóriumának csillagászati részlege számára készült. Az eszközt a Semiconductor Technology Associates tervezte, és a DALSA Semiconductor gyártotta le, melyek egyaránt digitális képalkotás félvezetőipari területére szakosodtak.

100 megapixel

A CCD (töltés-csatolt eszköz) 10 560 x 10 560 pixel felbontásra képes, azaz egyetlen chip több mint 111 millió valódi képpontot képes produkálni. A fényre feltöltődő, fotoszenzitív kondenzátorok mérete 9 mikrométer (0,009 milliméter) körül alakul. A kanadai Bromontban legyártott chip, mint látható, egy 150 milliméter átmérőjű ostyát teljesen elfoglal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról