:

Szerző: Bizó Dániel

2006. június 19. 17:30

Megszabadult Alchemy termékeitől az AMD

Leválasztotta magáról a beágyazott rendszerekbe szánt Alchemy termékcsaláddal kapcsolatos tevékenységet az Advanced Micro Devices (AMD), a MIPS architektúrán alapú chipek fejlesztését és értékesítését az amerikai Raza Microelectronics (RMI) veszi át. Az ügylet keretein belül stratégiai szövetséget alakított a két vállalat, amimnek értelmében a jövőben együtt dolgoznak platform-megoldásokon, valamint az AMD befektetőként is megjelenik a 150 főt foglalkoztató cégben.

AMD Alchemy[HWSW] Leválasztotta magáról a beágyazott rendszerekbe szánt Alchemy termékcsaláddal kapcsolatos tevékenységet az Advanced Micro Devices (AMD), a MIPS architektúrán alapú chipek fejlesztését és értékesítését az amerikai Raza Microelectronics (RMI) veszi át. Az ügylet keretein belül stratégiai szövetséget alakított a két vállalat, amimnek értelmében a jövőben együtt dolgoznak platform-megoldásokon, valamint az AMD befektetőként is megjelenik a 150 főt foglalkoztató cégben.

Sok agresszív eszkimó

Az AMD még 2002 elején vásárolta fel az addig magánkézben lévő Alchemy Solutionst, és megalakította a Personal Connectivity Solutions divíziót, hogy belépjen a beágyazott rendszerek piacára, ahol évente sokmilliárdos nagyságrendben forgalmaznak chipeket -- igaz, darabonként rendkívül alacsony, mindössze néhány dolláros átlagáron. A processzorgyártó az Alchemyvel akarta biztosítani, hogy nem marad le a nem PC-re alapuló internetes, multimédiás eszközök esetleges robbanásáról -- amely végül a mobiltelefon formájában be is következett.

Nem tudni, hogy mennyi pénzt ölt a processzorairól ismert vállalat az Alchemybe, de az eladás egyértelműen azt jelzi, hogy nem jött be a vezetőség számítása az akvizíció kapcsán. Az üzletág sosem tudott nyereséget felmutatni, a felhalmozott veszteség pedig az utóbbi két év során meghaladta a százmillió dollárt, miközben a divízió pénzügyi teljesítménye semmiféle javulást nem mutatott. A hírre kedvezően reagált a börze.

Az okok között valószínűleg közrejátszik, hogy a beágyazott chipek területén rendkívül intenzív, többszereplős verseny tapasztalható, köztük olyan versenyzőkkel, mint a Samsung, a Texas Instruments, a Motorola, vagy az NEC. Hasonló problémákkal küszködik az Intel is, amely dollármilliárdokat ölt beágyazott chipeket fejlesztő cégek felvásárlásába és fejlesztésekbe. A San Jose Mercury News szerint az óriásvállalat ezen termékcsaládok, közöttük az XScale eladását fontolgatja, az AMD esetéhez hasonló körülmények miatt.

x86 mind felett

Az AMD lépése mögött egyértelműen a tevékenység folyamatban lévő racionalizálása áll. A felszabaduló pénzügyi, emberi és vezetői erőforrásokat az Intel elleni totális háborúra készülő vállalat az x86-os processzorok tervezésére és gyártására fordíthatja. Úgy tudni, a rendkívül alacsony fogyasztású Alchemy chipeken dolgozó mérnökök az AMD új mobil mikro-architektúrájának tervezésében vesznek részt, amely talán 2007 vége felé jelenhet meg. Az AMD továbbra is rendelkezik beágyazott rendszerekbe szánt processzorral, az x86-alapú Geodéval, amely még a K7-es magra épül -- a vállalat "x86 mindenhol" üzenetének megfelelően.

A vállalat tavaly decemberben szintén leválasztotta a processzorpiaci szereplését évek óta visszahúzó flash-memóriákat gyártó üzletágat. A rendkívül ingadozó, és sokszor negatívba hajló teljesítményű Spansion (a Fujitsuval közösen üzemeltetve) éves szinten 1,9 milliárd dollár bevételre tett szert, és 311 milliós veszteséget produkált.

Egyes feltételezések szerint a Spansionön keresztül az Intel nyomást igyekezett gyakorolni az AMD-re azáltal, hogy kíméletlen árversenybe kergette őket. Ezt anélkül tehette volna meg, hogy saját mutatóit érzékelhetően rontsa, ugyanis bár az Intel flash-üzletága is veszteséges, részesedése a vállalat árbevételéből minimális a processzorok, chipkészletek gigantikus forgalmához és a profittömegéhez képest.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 00:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.