Szerző: Bodnár Ádám

2006. június 9. 13:10

Tíz éves a hazai APC-képviselet

Bíró Viktor
Bíró Viktor
[HWSW] Júniusban ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját az American Power Conversion (APC) magyarországi képviselete. Bár a vállalat 1996-ban nyitotta meg "APC Europe magyarországi közvetlen kereskedelmi képviselet" néven a hazai irodáját, termékei már korábban is elérhetőek voltak a hazai vásárlók számára, a Smart Electronic Kft. ugyanis 1989 óta az APC disztribútora, nekik köszönhetően Európában elsőként Magyarországon voltak kaphatók az APC szünetmentes áramforrásai.

Talán kevesen tudják, de az 1981-ben három MIT-diák által alapított APC eleinte a napenergia hasznosításával foglalkozott, kutatásaikat kormányzati támogatásból folytatták. Az IBM PC megjelenése nyomán az APC annak gyors terjedését vízionálta és felismerte, hogy az ilyen kategóriás számítógépekez még nincsenek megfelelő szünetmentes áramforrások, ezért ilyen irányú fejlesztésekbe fogott, majd 1984-ben piacra dobta első UPS-ét, a 450AT+ modellt.

Az APC ma már nem csak PC-k, hanem a szerverek, sőt akár egész létesítmények szünetmentes tápellátásához kínál megfelelő berendezéseket. Az ezekhez szükséges technológiákat a cég részben maga fejlesztette ki, illetve felvásárlások (pl. Advance Power, Silcon, NetBotz) révén jutott hozzájuk. A cég közben "lefelé" is bővített termékpalettáját, ma már hordozható akkumulátorokat is kínál noteszgépekhez, illetve hordtáskákat, valamint egy univerzális csatlakozót, amellyel India kivételével az összes országban használhatjuk noteszgépünk vagy mobiltelefonunk töltőjét.

A hazai APC-képviselet fő feladata, hogy felhívják a felhasználók figyelmét az APC megoldásaira, valamint megoldást biztosítsanak a termékekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatban felmerülő kérdésekre, problémákra. Ezt elősegítendő, Írország után másodikként Magyarországon nyitott európai támogató központot az APC, amely nemcsak hazánkból, hanem az egész kelet-közép-európai térségből fogad hívásokat a magyar mellett cseh, szlovák és angol nyelven, de a távlati célok között az összes kelet-közép-európai nyelvű support elindítása szerepel.

Az APC hazai képviseletét 1996-ban még csak egy munkatárs látta el, 1997 tavaszán duplázódott a létszám, ekkor csatlakozott a céghez Bíró Viktor, aki ma már Magyarország mellett további 13 ország kereskedelmi tevékenységéért felel. Az APC hazai képviseletének létszáma az évek során folyamatosan duzzadt, jelenleg tizenhét főt foglalkoztat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról