Szerző: Bodnár Ádám

2006. június 8. 10:57

Gigászi noteszek jönnek

Az elmúlt években egyre nőtt a notebookok kijelzőjének mérete, a pár éve még unikumnak számító 15 hüvelykes megjelenítők ma már az alsó-közép árkategóriában is megtalálhatók, a csúcsmodellek között pedig a 17 colos képátló sem ritka. A gyártók úgy tűnik, nem lassítanak, egyre több cég jelent be gigászi, 19-20 hüvelykes képátlójú noteszgépeket.

[HWSW] Az elmúlt években egyre nőtt a notebookok kijelzőjének mérete, a pár éve még unikumnak számító 15 hüvelykes megjelenítők ma már az alsó-közép árkategóriában is megtalálhatók, a csúcsmodellek között pedig a 17 colos képátló sem ritka. A gyártók úgy tűnik, nem lassítanak, egyre több cég jelent be gigászi, 19-20 hüvelykes képátlójú noteszgépeket.

20 hüvelykes notebookok

A jelenleg is zajló tajvani Computexen az Acer bemutatta Aspire 9800 modelljét, amely 19,1 vagy akár 20 hüvelykes kijelzővel is rendelhető. Utóbbiról a cég büszkén állította, hogy minden idők legnagyobb Acer-notesze. Sajnálatos, hogy a gigászi szélesvásznú megjelenítő felbontása mindössze 1680x1050 pixel, ami a fizikai méretéhez képest kicsi, már 17 hüvelykes noteszgépeket is találni 1920x1200-as felbontással, ami lényegesen jobb képminőséget biztosít.

Az NVIDIA GeForce 7600 Go grafikus chip azonban még az 1680x1050 pixeles felbontáshoz is gyengének bizonyulhat ha a legújbb játékok futtatásáról van szó, így sokszor vissza kell fogni a részletességet. Pozitívum viszont, hogy a gép hátulján S-video, DSUB- és DVI-csatlakozót is találni, utóbbi ráadásul HDCP-kompatibilis, vagyis a noteszgép alkalmas a jogvédett nagyfelbontású anyagokat egy szintén HDCP-kompatibilis tévén megjeleníteni.

Az Aspire 9800-at persze nem az utazó üzletembereknek szánják, hiszen a gép 490x380x60 milliméter méretű és közel 8 kilogrammot nyom, cserébe azonban minden megtalálható benne, amiről egy otthoni felhasználó csak álmodhat: csatlakozók tömkelege, TV-tuner és távirányító, beépített 1,3 megapixeles webkamera, három hangszóró és egy mélynyomó, Wi-Fi és Bluetooth, kártyaolvasó, no meg DVD-újraíró és két merevlemez. Az Aspire 9800 listaára 2700 dollárnál (~540 ezer forint) kezdődik.

A Dell XPS M2010 először a januári CES-en volt látható, akkor még csak koncepcióként, a cég azonban azóta megkezdte a forgalmazását is. Az XPS M2010 semmilyen téren nem köt kompromisszumot: 20 hüvelykes, 1920x1200 pixeles felbontású megjelenítőjét Mobility Radeon X1800 rgafikus chip hajtja meg, a nyolc hangszóróval és mélynyomóval is felszerelt gép Bluetooth-billentyűzete levehető, merevlemből kettőt építettek be. Az Intel Core Duo processzor összesen 5 gigabájt memóriával gazdálkodhat. A Dell XPS M2010 alapára 3500 dollár, azaz több mint 700 ezer forint.

Van igény

Kérdés, hogy ezek az óriási hordozható gépek vajon mire használhatók, utazáshoz biztosan nem, hiszen túl nagyok és nehezek, akkumulátoros üzemidejük az óriási kijelzők fogyasztása miatt valószínűleg csak tízpercekben mérhető. Nyilvánvaló, hogy a gyártók az asztali gépek kiváltására tervezték ezeket a modelleket, de hamarosan a noteszek ugyanakkorák lesznek, mint azok az asztali PC-k, amelyeket leváltani hivatottak, nem beszélve a horribilis árról, a korlátozott bővíthetőségről és a drága javításokról.

Piaci elemzők szerint azonban ezeknek a konfigurációknak az elkövetkező időkben lesz jogosultsága, ahogy az otthoni felhasználók lecserélik asztali gépeiket és a minden szükséges funkciót tartalmazó notebookok iránti kereslet meg fog nőni. Kitty Fok, az IDC elemzője úgy véli, a játékosok körében is népszerűek lesznek az ilyen gépek, hiszen könnyebben mozgathatók, szállíthatók mint az asztali konfigurációk, miközben teljesítményük megközelíti azokét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról