Szerző: Bodnár Ádám

2006. június 7. 12:08

Vállalati vírusvédelem a Microsofttól: kecskére a káposztát?

A Microsoft tegnap útjára bocsátotta régóta várt vállalati vírusvédelmi és biztonsági termékeit, amelyek elsősorban az üzenetküldő- és csoportmunka-megoldások védelmét szolgálják.

[HWSW] A Microsoft tegnap útjára bocsátotta régóta várt vállalati vírusvédelmi és biztonsági termékeit, amelyek elsősorban az üzenetküldő- és csoportmunka-megoldások védelmét szolgálják.

Az Antigen termékcsalád az őket fejlesztő Sybari tavaly februári felvásárlásával került a Microsoft tulajdonába. A szoftverek október óta már a Microsoft nevét viselik és új víruskereső motort is kaptak, amely a RAV Antivirus fejlesztője, a román GeCAD Software akvizícióját követően került a Microsofthoz. A Sybari termékei korábban az IBM Lotus környezetben is működtek AIX és Linux operációs rendszereken, azonban ezek támogatásával a Microsoft azóta felhagyott.

Kilencféle víruskereső motor

Az Antigen család öt új, 9-es verziószámot viselő taggal (Antigen for Exchange, Antigen for SMTP Gateways, Antigen Spam Manager, Antigen Enterprise Manager, Antigen Management Pack for Microsoft Operations Manager 2005) bővült, illetve elérhetővé vált egy Antigen Messaging Security Suite nevű csomag, amely az Exchange és az SMPT-szerver védelmére szolgáló megoldás mellett a Spam Managert is tartalmazza. Ez felhasználónként és évente 14 dollárért licencelhető.

Az Antigen felhasználói a Microsoft saját vírusirtója mellett összesen nyolc különféle motort (AhnLab, Authentium, CA, Kaspersky Lab, MailFilters.com, Norman Data Defense, Sophos, VirusBuster) vethetnek be a leveleik és hálózatuk védelmére, emellett rendelkezésre áll a Microsoft Defenderből ismert spyware-szűrő is. Természetesen a különféle vírusirtó motorok adatbázis-frissítéseiről az Antigen maga gondoskodik. Az Antigen termékek az Enterprise Manager segítségével központilag menedzselhetők.

Preventsys
A McAfee bejelentette a Preventsys felvásárlását. A Preventsys elsőként fejlesztett ki biztonsági kockázatkezelő rendszert olyan nagyvállalatok számára, amelyek a bizalmas információk védelmét, a kritikus IT-eszközök magas rendelkezésre állását és a biztonsági teljesítésnek a vezetés számára történő egyszerű kommunikálását igénylik. Jelenleg a Preventsys az egyetlen vállalat, amely a sérülékenységi, konfigurációs és a fenyegetéssel kapcsolatos, a több szállítótól származó eszközök adatait egyetlen felületen egyesítő, és a biztonsági teljesítési folyamatot automatizáló megoldást kínál.
Az új Antigen termékek július 1-től érhetők el a Microsoft mennyiségi licencprogramjában, azonban az érdeklődő ügyfelek máris megkezdhetik a tesztelést, ugyanis a vállalat honlapjáról letölthető az öt új termék közül négynek a háromhónapos ingyenes próbaváltozata. Az Antigen for SharePoint és Antigen for IM ugyanitt szintén kipróbálható, ezek még Sybari márkanév alatt futnak.

Szoros integráció

A Microsoft Antigen termékeivel a vállalati biztonsági piac neves szereplői (pl. McAfee, Symantec, Trend Micro) ellen kíván harcba szállni. A cég versenyelőnye a biztonsági piacon, hogy az Antigen termékek szorosan integrálódnak a meglevő Exchange- és SharePoint-környezetekbe. Sok szervezet valószínű azért részesíti majd előnyben a redmondiak termékét, mert így csökkenteni tudja a beszállítói számát, egyszerűsödik az infrastruktúra támogatása és az azzal kapcsolatos költségek is csökkenhetnek.

A piaci ellenfelek azonban azzal érvelnek, hogy a Microsoft termékei csak windowsos környezetben használhatók, ezzel szemben ők heterogén környezetben működő megoldásokat tudnak szállítani. Ráadásul -- szólnak a Microsoft-ellenes vélemények -- nem okos megoldás a redmondi termékek (Windows, Exchange) védelmét is a Microsoftra bízni, hiszen ez olyan, mintha a róka védené a tyúkólat. "A Microsoft jól ismerheti a termékeit, de éppen ezek a termékek adnak okot a biztonsági cégek létezésére" -- mondta Siobhan MacDermott, a McAfee szóvivője.

Offenzíva

Egy héten belül ez a második komoly bejelentés a Microsofttól biztonsági területen, a cég a múlt héten az otthoni felhasználóknak szánt Windows Live OneCare szolgáltatást indította el. A OneCare védelmet nyújt a vírusok, férgek, trójaik, kémprogramok, valamint az internetről érkező egyéb támadások ellen, valamint automatikusan elvégez bizonyos karbantartási feladatokat is, például töredezettségmentesíti a merevlemezt, biztonsági másolatot készít a felhasználó adatairól és szükség esetén vissza is állítja azokat.

A cég elsősorban azoknak szánja a OneCare-t, akik alapfokon sem szakértői a számítástechnikának és gondot okoz számukra egy tűzfal vagy egy vírusirtó beüzemelése, éppen ezért különös gondot fordítottak a minél egyszerűbb használatra és beállításra, valamint az automatikus frissítésekre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról