Szerző: Ady Krisztián

2006. június 9. 12:39

Egy új filmréteg akár 30 százalékkal is csökkentheti az LCD-televíziók fogyasztását

[News.com, 3M, HWSW] Újabb fejlesztések és ötletek teszik jobbá és még takarékosabbá az egyre népszerűbb LCD-televíziókba szerelt paneleket. A 3M legújabb filmrétege újrahasznosítja a fényt, ezáltal jelentős mennyiségű energiát spórolhat meg. A közeljövő LCD-televíziói nem csak kevesebb energiát fogyaszthatnak és kevésbé melegedhetnek, de emellett akár még nagyobb fényerejűek is lehetnek az új anyag alkalmazásával.

[News.com, 3M, HWSW] Újabb fejlesztések és ötletek teszik jobbá és még takarékosabbá az egyre népszerűbb LCD-televíziókba szerelt paneleket. A 3M legújabb filmrétege "újrahasznosítja" a fényt, ezáltal jelentős mennyiségű energiát spórolhat meg. A közeljövő LCD-televíziói nem csak kevesebb energiát fogyaszthatnak és kevésbé melegedhetnek, de emellett akár még nagyobb fényerejűek is lehetnek az új anyag alkalmazásával.

Közbenső réteg

A 3M Vikuiti Dual Brightness Enhancement Film D400, vagy egyszerűbben DBEF D400 filmréteg 20-30 százalékkal csökkentheti a folyadékkristályos kijelzőkre épített televíziók, illetve bármilyen LCD-panel energiafogyasztását. Mindezt anélkül, hogy a fényerő, vagy a képminőség ennek kárát látná. Az előzetes számítások szerint egy négy órán át működő televízió esetében évi 36,5 kilowattóra energia spórolható meg az új technológiával, mely elméletileg a vásárlóknak egyetlen fillérbe sem kerül majd. A speciális 3M film árát a kevesebb, háttérvilágítást biztosító fényforrás felhasználásával lehet megspórolni, így a takarékosabb, de ugyanolyan minőséget biztosító panel pontosan ugyanannyiba kerülhet, mint energiapazarló elődje. A DBEF D400 filmréteget a polarizáló réteg, illetve a fényforrás közé kell elhelyezni.

A fényt polarizáló réteg hatékonysága igen alacsony, csupán 50 százalék körüli, tehát alapesetben csupán a háttérvilágítás fele jut el a nézőhöz. A 3M rétege a polarizálóról visszaverődő fényt hasznosítja újra, mely a jelenlegi modellekben csupán hővé alakul a fény egyenletességét biztosító rétegeken, de nem jut ki az LCD-panelből. A DBEF réteggel kevesebb fényforrás is elég a korábbival megegyező fényerő eléréséhez, illetve kisebb energiatakarékosság mellett nagyobb fényerő érhető el.

3M Vikuiti

33 millió hordó olaj

A 3M összehasonlításokat is végzett. Egy "hagyományos", 37 hüvelykes LCD-panel 16 fényforrást tartalmaz, az ezzel szerelt televízió pedig körülbelül 180 W-ot fogyasztott. A panel belső hőmérséklete 65,9 C fokos volt. A DBEF D400 réteggel ellátott televíziónál azonos fényerő mellett csupán 12 fényforrásra volt szükség, melyekkel 145 W-nyi energiát emésztett fel a készülék óránként, azaz 35 W-tal kevesebbet. Eközben a panel hőmérséklete 56,2 C fokra csökkent.

Amennyiben a 3M filmrétegét széles körben adoptálnák a gyártók, a következő öt évben gazdára találó 315 millió LCD-televízió körülbelül 25 W-os megtakarítással számolva 57,5 milliárd kilowattnyi energiát spórolhatna meg világszerte. Ez nagyjából 33 millió hordó kőolaj, vagy 23 millió tonna szén megtakarítását jelentené öt év alatt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról