:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. május 30. 13:54

Augusztusban érkeznek az új generációs Intel mobil processzorok

Múlt héten beszámoltunk arról, hogy az asztali Core 2 Duo processzorok júliusi érkezésekor milyen kivitelek lesznek kaphatók és milyen áron, most a mobil változatok kerülnek sorra, amelyek hivatalos premierjét augusztusra ígérik az Intelnél.

[HWSW] Múlt héten beszámoltunk arról, hogy az asztali Core 2 Duo processzorok júliusi érkezésekor milyen kivitelek lesznek kaphatók és milyen áron, most a mobil változatok kerülnek sorra, amelyek hivatalos premierjét augusztusra ígérik az Intelnél.

Csak egy BIOS-frissítés

A mobil Core 2 Duo lapkák -- hasonlóan a most piacon levő Core Duo modellekhez -- 667 MHz-es rendszerbuszt használnak és kompatibilisek a jelenleg forgalomban levő alaplapi chipkészletekkel, így a notebook-gyártók villámgyorsan átállhatnak az új processzorok használatára, csupán egy BIOS-frissítés lesz szükséges a váltáshoz. Az új architektúrára épülő, Merom kódnevű chipektől azonos fogyasztás mellett 20 százalékkal nagyobb számítási teljesítményt vár az Intel.

Augusztusban a Merom összesen öt változatban kerül majd piacra, 1,66 GHz és 2,33 GHz közötti órajeleken, 209 és 637 dollár közötti listaáron. Az egyes lapkák az órajel mellett csak a másodszintű gyorsítótár méretében térnek el egymástól, az olcsóbb változatokat 2 megabájttal, a drágább, gyorsabb kiviteleket 4 megabájttal szerelik fel, ugyanúgy, ahogy az asztali Core 2 Duo modellek esetében is.

A Core 2 Duo lapkák termelését villámgyorsan fel fogja futtatni az Intel, a vállalat elképzelései szerint az év végén az eladott mobil chipek 90 százaléka már kétmagos lesz és több mint harmada a Merom magra épül.

Santa Rosa

A mobil Core 2 Duo lapkák azonban 2007 tavaszán, az egyelőre Santa Rosa kódnéven ismert platform bemutatkozásakor frissítésen esnek át, új foglalatba (Socket P) illeszkednek és már 800 MHz-es front side buszon járnak. Az új platform alapját az Intel i965 chipkészlet mobil változata képezi majd, amelyet energiatakarékos funkciókkal egészítenek ki. Ekkorra valószínűleg már végleges lesz a 802.11n Wi-Fi szabvány is, amelyet az új vezeték nélküli hálózati vezérlő is támogatni fog, természetesen a 802.11a, b és g mellett.

A Santa Rosa számos energiatakarékos technológiát vonultat fel a minél hosszabb akkumulátoros üzemidő érdekében. Ezek közé tartozik az őj grafikus mag, amely érzékeli a megjelenített kép gyorsaságát, és ennek megfelelően automatikusan képes progresszív módból váltottsorosra váltani, ezzel akár 0,4 Wattot megtakarítva. Ez első látásra ugyan kevésnek tűnik, irodai alkalmazások esetén azonban akár tíz percekkel is meghosszabbíthatja az üzemidőt.

A Santa Rosa további újításai közé tartozik a tápellátás hatékonyságának fokozása, amely révén csökkenhet a notebookok és hálózati töltők mérete és tömege, valamint a fogyasztás is. A harmadik fogyasztáscsökkentési technika egyelőre Robson kódnévre hallgat, és nem mást céloz meg, minthogy nagy méretű flash memória kerüljön a notebookba a sűrűn használt adatok számára, így a sebesség növekedés mellett a merevlemez akár hosszú időre ki is kapcsolható, további energiákt takarítva meg.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.