:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. május 30. 10:46

Érkezik az Ubuntu Linux a Sun szervereire

Az asztali gépek mellett a szervereken is egyre népszerűbb Ubuntu Linux következő változata már a Sun Microsystems új, UltraSPARC T1 processzorára épülő kiszolgálókat is támogatni fogja. Az Ubuntu legújabb kiadása (6.06 LTS, Dapper Drake) június 1-én várható.

[HWSW] Az asztali gépek mellett a szervereken is egyre népszerűbb Ubuntu Linux következő változata már a Sun Microsystems új, UltraSPARC T1 processzorára épülő kiszolgálókat is támogatni fogja. Az Ubuntu legújabb kiadása (6.06 LTS, Dapper Drake) június 1-én várható.

Az első disztribúció a Niagarára

Jonathan Schwartz, a Sun Microsystems elnök-vezérigazgatója az elmúlt hetekben rendezett JavaOne konferencián már utalt rá, hogy az Ubuntu fejlesztői jól haladnak az UltraSPARC T1-en alapuló szerverek támogatásával. Schwartz szerint az Ubuntu az egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb Linux-disztribúció, de mindenképpen az első olyan, amely hivatalosan támogatja a Niagara-alapú Sun rendszereket.

A Linux operációs rendszer SPARC processzorokra való portolásának egyik vezetője, Dave Miller februárban indíotta el először a nyílt forrású szoftvert egy Sun UltraSPARC T1 lapkára épülő Sun Fire T2000 szerveren. Az operációs rendszer 32 processzoros rendszernek ismerte fel a számítógépet, mivel a Niagara kódnevű chip 8 magot tartalmaz, amelyek egyenként 4 utasításszál párhuzamos végrehajtására képesek. A programozó véleménye szerint nem volt egyszerű feladat az operációs rendszert a Niagarára portolni, hiszen egy teljesen új architektúráról van szó.

A Sun nem tervezi, hogy előre telepített Ubuntuval szállítsa a szervereit, azonban az operációs rendszer ingyenesen letölthető lesz az Ubuntu oldaláról, ahonnan egyelőre csak a Release Candidate verzió érhető el. Sajnos az Ubuntu 6.06 sem nem támogatja az UltraSPARC chipekbe épített hypervisort, vagyis nem lehetséges a Solarissal együtt, párhuzamosan használni virtuális környezetben, azonban a fejlesztők már ezen is dolgoznak.

A vállalati szféra küszöbén

Az UltraSPARC T1-et kivéve a Sun összes processzorán fut a Linux, azonban mégsem igazán elterjedt. Míg a Sun szerverpiaci versenytársainak rendszerein a szabad operációs rendszer komoly hagyományokkal rendelkezik, a vállalat gépeit szinte kizárólag Solarissal használják, noha az x86 processzoros Sun-szerverek Linuxszal is rendelhetők. A legnagyobb Linux-disztibútorok, a Red Hat és a Novell (SUSE) egyáltalán nem is támogatják a SPARC processzoros rendszereket, ami lehetőség az Ubuntu számára.

Az új kiadás megjelenésével módosulni fog az Ubuntu támogatási politikája is. Míg jelenleg az egyes verziókat csak 18 hónapig tartják karban, a Dapper Drake asztali változatához három, a szerver-változatához pedig öt évig tartó támogatást ígér az Ubuntu. Ezzel már vállalati ügyfelek is elégedettek lehetnek és megfontolhatják a bevezetést. Az Ubuntu új változatában emellett számos olyan nagyvállalati telepítési funkció is megtalálható, amely vonzóvá teheti a disztribúciót a céges felhasználók számára.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.