Szerző: Bodnár Ádám

2006. május 29. 15:42

Megadóztatná az e-maileket és az SMS-eket egy francia EP-képviselő

Az SMS-ekre és e-mailekre vetne ki adót az Európai Parlament néppárti képviselője, a francia Alain Lamassoure, hogy ezzel is növelje az Unió bevételeit. Az elképzelés szerint minden szöveges üzenet után 1,5 eurocent (~4 forinttal), minden elküldött e-mail után pedig 1 milliomod cent adót kellene fizetni. Ez semmiség, de figyelembe véve a napi többmilliárd tranzakciót, komoly bevételi forrás lehet -- mondta Lamassoure.

Az SMS-ekre és e-mailekre vetne ki adót az Európai Parlament néppárti képviselője, a francia Alain Lamassoure, hogy ezzel is növelje az Unió bevételeit. Az elképzelés szerint minden szöveges üzenet után 1,5 eurocent (~4 forinttal), minden elküldött e-mail után pedig 1 milliomod cent adót kellene fizetni. "Ez semmiség, de figyelembe véve a napi többmilliárd tranzakciót, komoly bevételi forrás lehet" -- mondta Lamassoure.

Az EU kasszájának bevételi oldalát jelenleg a tagállamok befizetései, importvámok, valamint áfa-bevételek képezik. Azonban az Unió jelenlegi költségvetésének vitájakor már szóbakerült, hogy meg kellene változtatni a szervezet pénzügyi működésének alapjait, az erre vonatkozó javaslatokat 2009-ig várják. Az ötletek között van többek között a repülőjegyekre kivetett különadó, illetve az olajvállalatok megadóztatása is.

"Az országok közötti kereskedelem megnövekedett, mindenki megértené ha az EU finanszírozásához szükséges pénzt az EU által lehetővé tett előnyök termelnék ki" -- mondta az EP-képviselő. Olaszországban már korábban is felmerült az SMS-ek megadóztatása, ám a most leköszönő komány kitartóan ellenezte ennek bevezetését.

A francia kormánypárti honatya valószínűleg csak arra nem gondolt, hogy egy ilyen rendszer bevezetése egyáltalán lehetséges-e. Az elküldött SMS-ek számát ugyan a mobilszolgáltatók nyomon tudják követni, ráadásul ők fel is vannak készülve arra, hogy ezek után díjat szedjenek, így rendelkezésükre állnak a megfelelő számlázási rendszerek, de mi a helyzet az e-maillel? Úgy tűnik, Lamassoure minden e-mail szolgáltatótól elvárná, hogy milliárdokat költsön egy számlázási rendszerre, amelyből ő aztán egy fillért sem lát, hiszen az "e-mail adót" nem neki, az EU-nak fizetnék a felhasználók.

További kérdés az "e-mail adó" esetében, hogy mi lesz a külföldi szolgáltatókkal, a webes levelezőrendszerekkel, ezeket hogy lehet ellenőrizni és hogy lehet őket rávenni hogy kiszűrjék az európai felhasználókat? A kezdeményező valószínűleg sokmindent nem gondolt végig, vagy csak egyszerűen nincs tisztában az internet működésével. Vagy csak viccelt, de a média félreértette és felkapta.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról