Szerző: Bodnár Ádám

2006. május 23. 10:01

AM2: a jövőre tervezve

Az AMD a mai napon hivatalosan is bejelentette legújabb Athlon 64 X2 és Athlon 64 FX processzorait, amelyek már támogatják a DDR2 memóriákat és a most bevezetésre kerülő AM2 foglalatba illeszkednek. Az új lapkák hardveres támogatást nyújtanak a virtualizációhoz is. Az AMD közleménye szerint az AM2 kivitelű rendszerek hamarosan feltűnnek a világ jelentős PC-gyártóinak kínálatában.

[HWSW] Az AMD a mai napon hivatalosan is bejelentette legújabb Athlon 64 X2 és Athlon 64 FX processzorait, amelyek már támogatják a DDR2 memóriákat és a most bevezetésre kerülő AM2 foglalatba illeszkednek. Az új lapkák hardveres támogatást nyújtanak a virtualizációhoz is. Az AMD közleménye szerint az AM2 kivitelű rendszerek hamarosan feltűnnek a világ jelentős PC-gyártóinak kínálatában.

AM2

Az AM2 foglalat a Socket 939-et hivatott leváltani és bár 940 tűs, nem kompatibilis az Opteronok által használt Socket 940-nel. Az AM2 az AMD új asztali platformja, amelybe jó ideig az összes asztali AMD processzor belemegy majd, beleértve a Sempronokat, egy- és kétmagos Athlonokat, valamint az Athlon FX csúcsmodelleket. A vállalat tervei szerint az AM2 fogja kiszolgálni a nem is olyan távoli jövőben érkező, K8L kódnevű négymagos AMD processzorokat is, így hosszú távon lehet rá építeni.

A ma bejelentett új termékek között található az Athlon 64 X2 5000+ processzor, amely 2,6 GHz-es órajelen működik, valamint az Athlon 64 FX-62, amely 2,8 GHz-en ketyeg. Előbbi chip csak 667 MHz-es DDR2 memóriát támogat hivatalosan, az FX-hez azonban akár 800 MHz-es memória is kapcsolható. Az eddigi leggyorsabb Athlon 64 X2 listaára 696 dollár, a játékosoknak szánt új csúcsprocesszorért, az FX-62-ért pedig 1031 dollárt kér az AMD. Mindkét processzor hozzáférhető Socket 939 kivitelben is.

A ma bejelentett két processzor mellett az összes Athlon X2, az Athlon 64 3800+ és 3500+, valamint számos Sempron is elérhető AM2 kivitelben. Az új foglalatba illeszkedő AMD processzorok egy ideig együtt élnek majd a Socket 939-es változatokkal, az áraik is azonosak lesznek, azonban az AM2-es változatok a DDR2 és a virtualizáció támogatása miatt nagyobb teljesítményt és több funkciót nyújtanak, így végső soron ár/érték arányuk is jobb.

Az új AMD processzorok azonban nem csak új memóriavezérlőben és virtualizációs technológia támogatásában térnek el elődeiktől, hanem további apró, de annál fontosabb újdonságokat is hoznak: csökkent a másodszintű gyorsítótár késleltetése, a gyártástechnológiai fejlesztéseknek köszönhetően pedig a chipek némileg kevesebbet is fogyasztanak elődeiknél -- állítja a cég. Ez tette lehetővé a múlt héten bejelentett energiatakarékos asztali processzorok piacra dobását is.

NVIDIA nForce5

Az AM2 foglalatú AMD processzorokhoz máris megjelent az első támogató alaplapi chipkészlet, az NVIDIA nForce5, amelynek érdekessége a LinkBoost névre keresztelt technológia, amely nem más, mint a grafikus kártya számára fenntartott PCI Express sínek, a northbridge és a southbridge közötti PCI Express kapcsolat, valamint a Hypertransport interfész gyári túlhajtása, amelyre az NVIDIA ráadásul garanciát is vállal.

További fontos újdonság az SLI Memory, amely lehetővé teszi a processzorok által támogatottnál magasabb órajelű memóriák használatát. Ma már kaphatók akár 1066 MHz-es DDR2 modulok is, azonban az AMD processzorai legfeljebb 800 MHz-es órajelet támogatnak (FX-62). Az SLI Memory végeredményben ugyanazt a végeredményt nyújtja, ami a memória kézi tuningolásával elérhető, azonban gyári garanciával.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról