Szerző: Ady Krisztián

2006. május 22. 14:04

Egyértelmű árelőnyben a HD DVD a Blu-ray-jel szemben

[Xbit labs] Bár a Sony első Blu-ray HD-lejátszói csak a nyár folymaán, júniustól lesznek megvásárolhatók, az internetes áruházakban már elő lehet rendelni az első példányokat, hetekkel a megjelenés előtt. A Sony BDP-S1 Blu-ray-lejátszója 999 dolláros áron rendelhető meg például az Amazon -on, körülbelül 800 dollárral olcsóbban, mint a Pioneer Blu-ray-készüléke. A Samsung BD-P1000 lejátszója, illetve a Pioneer számítógépekbe szánt BD-meghajtója szintén 999 dolláros körüli áron érkezik.

[Xbit labs] Bár a Sony első Blu-ray HD-lejátszói csak a nyár folymaán, júniustól lesznek megvásárolhatók, az internetes áruházakban már elő lehet rendelni az első példányokat, hetekkel a megjelenés előtt. A Sony BDP-S1 Blu-ray-lejátszója 999 dolláros áron rendelhető meg például az Amazon-on, körülbelül 800 dollárral olcsóbban, mint a Pioneer Blu-ray-készüléke. A Samsung BD-P1000 lejátszója, illetve a Pioneer számítógépekbe szánt BD-meghajtója szintén 999 dolláros körüli áron érkezik.

Két HD DVD-lejátszó egy Blu-ray-ért?

Ez az ár azonban nagyon magas: a Toshiba első HD DVD-lejátszója, a HD-A1 ennek pontosan feléért hazavihető lesz rövid időn belül. A Toshiba kezdetben kis mennyiségben piacra került készüléke is közel 800 dollárról indult, azonban rövid időn belül lecsökkent az ár az eredetileg megcélzott 500 dolláros szintre. A két rivális formátum első lejátszói között tehát pontosan kétszeres lesz a különbség, ráadásul a Blu-ray-lejátszókra még a nyár elejéig várhatunk.

A Toshiba "olcsó" HD-DVD lejátszója bár alacsony áron került az üzletekbe, a visszajelzések szerint közel sem tökéletes. A felhasználók tapasztalatai szerint a készülék rendkívül lassan indul el -- körülbelül egy percet kell várni a bekapcsolástól a lemez menüjének megjelenéséig --, és rendkívül lassan, körülbelül 40 másodperc alatt ismeri fel a behelyezett lemezt. A szétszedett lejátszóról készült fotók szerint a Toshiba lejátszója lényegében egy pentiumos házimozi-számítógép (HTPC), mely valószínűleg linuxos felületet futtat a manapság kapható egyes DivX-képes DVD-lejátszókhoz hasonlóan.

Sony BDP-S1 Blu-ray-lejátszó
Sony BDP-S1 Blu-ray-lejátszó

Mindent tud, amit tudnia kell

A Sony BDP-S1 Blu-ray-lejátszója egy- és kétrétegű DVD- és Blu-ray-lemezeken tárolt filmeket képes lejátszani, a HD-filmeket akár teljes felbontásban, 1920 x 1080 progresszív képmegjelenítéssel is képes kiküldeni a HDCP-védett HDMI digitális kimeneten. Ugyanezen a kábelen DTS vagy Dolby Digital Plus térhatású hangot is továbbíthat egyidőben a lejátszó. A DVD-filmeket 720x480 (NTSC) vagy 720x576 (PAL) felbontással jeleníti meg a HD-televízión a készülék, tehát nem skálázza fel a képet HD-felbontásra. A készülék interaktív képességeiről sajnos egyelőre szinte semmit sem tudni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról