:

Szerző: Ady Krisztián

2006. május 22. 11:36

Megjelent az első használható Xbox 360 törés

Az Xbox optikai meghajtóját feltörő Commodore4Eva lett az első csapat, mely körülményesen, de valóban használható törést készített a Microsoft következő generációs Xbox 360 játékkonzoljához. Az első törés megérkeztéig -- mely lehetővé teszi másolt játékok futtatását a konzolon -- több mint fél évet kellett várni, ez jelentős eredmény a Microsoft részéről, ráadásul az is valószínűsíthető, hogy ezt a szoftveres megoldást a Microsoft egy rendszerfrissítéssel ki tudja iktatni.

[HWSW] Az Xbox optikai meghajtóját feltörő Commodore4Eva lett az első csapat, mely körülményesen, de valóban használható törést készített a Microsoft következő generációs Xbox 360 játékkonzoljához. Az első törés megérkeztéig -- mely lehetővé teszi másolt játékok futtatását a konzolon -- több mint fél évet kellett várni, ez jelentős eredmény a Microsoft részéről, ráadásul az is valószínűsíthető, hogy ezt a szoftveres megoldást a Microsoft egy rendszerfrissítéssel ki tudja iktatni.

Megint az optikai meghajtó

A rés a pajzson -- úgy, ahogyan az Xbox konzol esetében is -- az optikai meghajtó: a DVD-olvasó belső programjának, úgynevezett firmware-jének módosításával el lehet érni, hogy a konzol a másolt lemezt is eredetinek lássa. Ennek megfelelően akár az online rendszer, a demókat és online játékot kínáló Live is használható mellette, ellentétben a chipeléses megoldásokkal. A jelenlegi megoldás csupán a kifejezetten Xbox 360-hoz készített Toshiba-Samsung TS-H943 DVD-meghajtóval szerelt konzolok esetében működik, ugyanis ennek az olvasónak a firmware-jét sikerült megfelelően módosítani.

Ez a törés egyelőre nem jelent nagy veszélyt az Xbox 360 játékok piacára, használata ugyanis meglehetősen körülményes, az átlag játékos számára több bonyolult lépésből áll. A módosított firmwarrel felszerelt, PC-re kötött Xbox 360 meghajtóval -- ehhez bizony ki kell szerelni a meghajtót a konzolból -- olvashatók az Xbox 360 lemezek, azaz lemásolhatók a PC-re. Ezt követően módosítani kell a kétrétegű lemezekre másolandó játékok ISO-állományait is. A törést követően azonban minden megfelelően elkészített Xbox 360 játékmásolat, illetve az eredeti Xbox és Xbox 360 játékok is használhatók a konzolban.

Xbox 360 konzol

A garancia elveszik

A Live használatának mellőzését ajánlják a konzol feltörői, ugyanis jól tudják, hogy a Microsoft esetleg ellenlépéseket tehet a módosított konzolok Live-ból történő kizárása, illetve a konzol kiiktatása érdekében. A redmondi óriás reagált a törés megjelenésére: közölte, hogy a konzol magját nem sikerült megtörni és elismerte, hogy a konzol és az optikai meghajtó közötti csatorna megtámadható. A kiadott közlemény szerint a Microsoft megfelelően válaszolni fog a kihívásra. A Microsoft szerint a módosított konzolok automatikusan elveszítik garanciájukat, s a vállalat semmilyen felelősséget nem vállal a hibás működésért.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 16:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.