Szerző: Ady Krisztián

2006. május 16. 11:15

Megérkezett az átdizájnolt, felturbózott Windows Media Player 11 első bétája

[HWSW, News.com] A Microsoft ma elérhetővé tette az internet rejtett bugyraiból már korábban is letölthetővé vált Windows Media Player 11 bétaverzióját, mely Windows XP operációs rendszerek alá is feltelepíthető. A telepítő FTP-szerverünkről is beszerezhető. Meglepő módon a béta szoftverbe integrálva egy újabb integrált zenebolt is érkezik, ugyanebben az időpontban indította el az MTV Networks az Urge elnevezésű zeneszolgáltatását. A Windows Media Player 11 végleges változatát júniusra ígéri a szoftveróriás.

[HWSW, News.com] A Microsoft ma elérhetővé tette az internet rejtett bugyraiból már korábban is letölthetővé vált Windows Media Player 11 bétaverzióját, mely Windows XP operációs rendszerek alá is feltelepíthető. A telepítő FTP-szerverünkről is beszerezhető. Meglepő módon a béta szoftverbe integrálva egy újabb integrált zenebolt is érkezik, ugyanebben az időpontban indította el az MTV Networks az Urge elnevezésű zeneszolgáltatását. A Windows Media Player 11 végleges változatát júniusra ígéri a szoftveróriás.

Alaposan átdolgozva

A Windows Media Player 11 teljesen átdizájnolt felülettel, felfrissített, logikusabbá tett médiakönyvtárral és a majdani Windows Vistához illeszkedő színvilággal rendelkezik. Az új médialejátszó szoftver nem titkoltan az iTunes babérjaira tör, a teljesen integrált MTV Networks Urge zenebolt pedig nagyon jó partnernek bizonyulhat e cél érdekében.

A most megjelent változat csak egy bétaváltozat, így könnyen találkozhatunk hibákkal, de ezek ellenére a továbbfejlesztett verziót több okból igen gyorsan megkedvelhetik a felhasználók. Az áttervezett felület sokkal felhasználóbarátabb, mint a Windows Media Player 10 katasztrófális kezelőpaneljei, a könyvtár valódi könyvtár lett az albumok képeivel és adataival, melyekben a fejlécben látható keresővel gyorsan és egyszerűen szelektálhatunk. A "glossy" dizájnú gombok és menük egy komplett felületet alkotnak, mely már valóban illik egy médialejátszó alkalmazáshoz.

Windows Media Player 11

Kétmillió dal - Urge

A Microsoft belső tesztjei során 10 ezer dallal tesztelték a Windows Media Player 11 könyvtárkezelését, így a gyors működés garantált az átlagos hardverelemekkel szerelt számítógépeken. A vállalat szerint a WMP 11 több millió digitális dallal, videóval, vagy képpel is könnyedén elboldogul. A hatalmas tárolási kapacitásra szükség is lehet, hiszen a Windows Media Playerrel több zenebolthoz is közvetlen hozzáférést kaphatunk, nem csak az új Urge-öt, hanem az eddig is működő Napstert, Rhapsodyt és CinemaNowt is megtalálhatjuk, ha megfelelő helyre pottyantott le minket a gólya. A Windows Media Player 11 legfőbb zeneboltja azonban az Urge lesz, melyet együtt fejlesztettek az új lejátszóval.

Az MTV Urge zeneboltja a lejátszó megjelenésével egyidőben lett elérhető, rögtön 2 millió letölthető, megvásárolható dalt biztosítva a felhasználóknak. A dalokat egyenként 99 centért, az egyes albumokat 9,95 dollártól lehet majd megvásárolni, azonban a teljes online zeneállományhoz is hozzájuthatunk 9,95 dolláros havidíjért. Amennyiben hordozható lejátszóra is szeretnénk másolni a dalokat, havi 14,95 dollárt kell majd fizetnünk az MTV Networksnek. Az induláskor az Urge csupán streamelt videókat nyújt majd, azonban az év hátralévő részében videotékává is átalalkul majd a szolgáltatás, megvásárolható, letölthető videoklipeket, videókat kínálva. Az online boltban megtalálhatók lesznek a "TRL" és "MTV Unplugged" sorozat egyes részei is.

Bár a Windows Media Player 11 jelenlegi verziója nem támogatja közvetlenül a hálózatos üzemmódot, a lejátszóprogram bővebb támogatást nyújt más eszközök felé is -- többek között lehetővé teszi, hogy hangot vagy videót streameljünk az Xbox 360 játékkonzolnak. Ehhez egy segédprogram használatára is szükség van, de a Microsoft ígérete szerint hamarosan a szoftver önállóan is képes lesz arra, hogy digitális jogkezelő technológiával védett tartalmakat továbbítson, streameljen a hálózaton található más számítógépek, a konzol, vagy akár set-top-boxok számára. Az iTunes-szal ellentétben a Windows Media Player arra is alkalmas, hogy ellenkező irányba szinkronizáljon, azaz képeket vagy zenéket másoljon fel a számítógépre hordozható zenelejátszóról, vagy digitális kamerákról.

Windows Media Player 11

Hordozható lejátszók

A Windows Media Player 11 bővebb támogatást nyújt ezekhez a hordozható eszközökhöz is, immáron vizuális visszajelzést is kaphatunk a géphez csatlakoztatott lejátszó, vagy okostelefon memóriájának kapacitásáról, ez az indikátor a CD-írás közben is látható. A Media Transfer Protocollnak megfelelő lejátszókról egy kis képet is megjelenít a Sync fül alatt a lejátszóprogram, könnyítve az eszköz beazonosítását. A WMP 11 már támogatja a PlaysForSure új, 2.0-ás specifikációnak megfelelő eszközöket is, így péládul az iRiver Clix-et.

A WMP 11 további fejlesztésekkel is rendelkezik, például az úgynevezett audio-ujjlenyomat (advanced audio fingerprinting) alapján próbálja beazonosítani a metadatok nélküli, kitöltetlen ID3 taggel rendelkező MP3-állományainkat, azaz a dal egy kis részletének digitális lenyomata alapján próbál rájönni, melyik szerző melyik daláról lehet szó, majd ha jóváhagyjuk, frissíti a könyvtár adatait. Az új változat képes WMA Pro formátumba is átkódolni, mely többcsatornás, hat- vagy 8-csatornás hangot is tárolhat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról