Szerző: Bodnár Ádám

2006. május 11. 14:41

Elválasztaná a böngészőtől a webes tartalmat az Adobe

[News.com/HWSW] Az Adobe Systems olyan szoftveren dolgozik, amely segítségével a flash animációk böngésző nélkül is futtathatók lennének -- mondta el Kevin Lynch, vezető szoftvertervező. Az Apollo kódnevű program a tervek szerint a jövő év elején készülhet el és ingyenesen letölthető lesz.

[News.com/HWSW] Az Adobe Systems olyan szoftveren dolgozik, amely segítségével a flash animációk böngésző nélkül is futtathatók lennének -- mondta el Kevin Lynch, vezető szoftvertervező. Az Apollo kódnevű program a tervek szerint a jövő év elején készülhet el és ingyenesen letölthető lesz.

Webalkalmazások böngésző nélkül

Az Apollo segítségével olyan alkalmazások jelenhetnek meg a számítógépeken, amelyek flash animációt, PDF állományokat és weboldalakat is tartalmaznak, megjelenítésükhöz mégsincs szükség böngészőre. Lynch szerint ezzel kiterjeszthető a futtatható programok és megjeleníthető tartalmak köre, ráadásul nem szükséges folyamatos online kapcsolat sem. Az Adobe szakembere példaként említette a webes e-mail klienseket, amelyek csak akkor működnek, ha a felhasználó csatlakozik az internethez, az Apollo azonban áthidalja ezt.

Az Apollóban megjelent szoftverek ugyanúgy működnek kapcsolat nélkül, az adatok akkor kerülnek ismét szinkronizálásra, ha a felhasználó online. A szoftverek ráadásul sokkal inkább hasonlítanak majd egy "hagyományos" programra, saját ikonnal rendelkeznek majd és ugyanúgy eltávolíthatók a gépről, mint bármely másik alkalmazás.

Az Apollo korai változatát az Adobe már az idén elérhetővé teszi a felhasztők számára, akik az Adobe jelenlegi eszközeivel is készíthetnek alkalmazásokat. Az Apollo teljesen független lesz a Flash Playertől és az Adobe Readertől, ezen termékek fejlesztése a későbbiekben is ugyanúgy folytatódik.

A legnagyobb ellenfél a Microsoft

Az Apollo annak a stratégiának a része, amelynek keretén belül az Adobe kiterjesztené a Flash és Acrobat technológiákra építő webes fejlesztői közösséget. A végső cél azonban az, hogy melyik cég képes egy szabványos környezetet létrehozni a webszolgáltatások számára, az Adobe pedig jó eséllyel indul ebben a versenyben, ugyanis a technológiái platformfüggetlenek, szerverektől az okostelefonokig sokféle készüléken és operációs rendszerein megtalálhatók.

Az Apollo legnagyobb ellenfele a Windows Presentation Foundation/Everywhere lehet, amelyet az Flash-hez hasonlóan arra találtak ki, hogy különféle böngészőkben és operációs rendszereken (egyszerű) alkalmazásokat jelenítsen meg. Lynch szerint azonban az Adobe jelentős előnyben van, mivel már rég felismerte, hogy a piaci sikerhez szükséges a platformfüggetlenség, míg a Microsoft kizárólag saját platformját támogatja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról