Szerző: Ady Krisztián

2006. május 11. 11:59

Újabb Google szolgáltatások, új Google Desktop Search 'szerkentyűkkel'

[News.com, HWSW] Számos új szolgáltatást és a Google Desktop Search asztali keresőprogram új változatát is bemutatta a Google tegnap a sajtó képviselőinek. A Google Trends és a Google Desktop 4 már kipróbálható és letölthető, a Google Notebook és a Google Co-op szolgáltatások pedig a jövő héttől lesznek elérhetők.

[News.com, HWSW] Számos új szolgáltatást és a Google Desktop Search asztali keresőprogram új változatát is bemutatta a Google tegnap a sajtó képviselőinek. A Google Trends és a Google Desktop 4 már kipróbálható és letölthető, a Google Notebook és a Google Co-op szolgáltatások pedig a jövő héttől lesznek elérhetők.

A Google Desktop új verziója illeszkedik a "szerkentyű", azaz widget-mániához, a legújabb változatban egy gombnyomásra előhívhatjuk a képernyőre illesztett mini alkalmazásokat, ahogyan az a Mac OS X legutóbbi változatában, a Konfabulatorban, vagy az Opera 9 bétájában látható. A kis alkalmazásokat a Sidebar menüjéhez is hozzáadhatjuk, illetve az ott megjelenő paneleket is kihúzhatjuk a virtuális asztalra. A Google Desktop 4 képes ezeket az apró programokat a Google számlához rendelni, azzal szinkronizálni, így nem csak a munkahelyen, hanem otthon, vagy egy noteszgépen is ugyanazt a felületet láthatjuk viszont.

A Google Notebook szolgáltatás, a Google Labs egyik legújabb "gyártmánya" a jövő héttől lesz elérhető. A keresési találatok mellett megjelenő "note this" linkre kattintva egy virtuális noteszgép bukkan fel, melybe belehúzhatjuk a találati információkat későbbi felhasználásra. A virtuális noteszekbe képek és szövegek is belehúzhatók bármilyen weboldalról, melyeket később akár e-mailben is elküldhetünk másoknak. Az alkalmazás használatához egy beépülő modul telepítésére, illetve egy Google számlára lesz szükség.

A Google Trends, mely akár azonnal kipróbálható a weboldalán keresztül, grafikus formában jeleníti meg a keresett szavak statisztikáját, láthatjuk, hogy az elmúlt időszakban mennyire volt népszerű a keresés az adott szóra, kifejezésre. Az eredményeket akár egyes országokra is szűkíthetjük, ahol területi listákra, településnevekre bontva is látszik, honnan keresték a legtöbben az adott kifejezést. Amennyiben lehetséges, a keresési grafikonon a Google az adott cégnévvel kapcsolatos híreket is megjelöli, így látható, hogy egy adott hír hatására hogyan változott a cég nevének keresési indexe a Google által összegyűjtött adatok alapján.

A keresőóriás negyedik új szolgáltatása, a Google Co-op szintén a jövő héttől lesz elérhető. A keresést segítő szolgáltatás keretében a Google-nek szakértők javasolhatnak weboldalakat, melyeket cimkével lehet ellátni. A cimkének megfelelő szóra kereső felhasználó ezután tovább finomíthatja keresését további szavakkal, melyeknek megfelelő, cimkézett weboldalak előrrébb sorolódnak a találati listában. A Google új szolgáltatása egyfajta vertikális keresést tesz lehetővé, azonban ezt nem a megszokott kategorizált felületen nyújtja. A Google szerint ez a Co-op módszer gyorsabb, pontosabb keresést biztosít a web számos területén. Az elsőként "felcimkézett" keresési területek az egészségüggyel és városkalauzokkal kapcsolatos kereséseket fedik majd le.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.