:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. május 9. 10:17

Növekedési problémák a Dellnél

Kevin Rollins
Kevin Rollins
[HWSW] A Dell bejelentette, hogy első negyedéves bevétele a várt tartomány alsó határán lesz, a nyeresége pedig elmarad a korábbi előrejelzésektől. Kevin Rollins elnök-vezérigazgató szerint az első negyedévben a bevétel a rendkívül alacsony árak miatt maradt el a várakozásoktól, a költségek pedig főképp azért növekedtek, mert a vállalat jelentős befektetéseket hajtott végre többek között a terméktámogatás és a minőségjavítás területén.

Amikor a cég februárban nyilvánosságra hozta első negyedéves prognózisát, 14,2 és 14,6 milliárd dollár közötti bevételt és részvényenként 36-38 centes eredményt valószínűsített, de a legújabb becslés szerint a forgalom mindössze 14,2 milliárd dollár, a profit pedig részvényenként 33 cent lesz. A Thomson First Call által megkérdezett szakértők 14,5 milliárdos bevételre és 38 centes részvényenkénti nyereségre számítottak. A hírre a Dell-papírok közel 6 százalékot vesztettek értékükből.

Az elmúlt években a piaci növekedést rendre felülmúló eredményeket produkáló Dell az utóbbi negyedévbekben rendre kiábrándító teljesítményt nyújt. Az első naptári negyedévben a cég az átlagosnál kisebb növekedést produkált a PC-piacon, ami hosszú évek óta most először fordult elő. A Gartner 1989 óta kíséri figyelemmel a PC-eladásokat és eddig még nem volt arra példa, hogy a Dell növekedése az átlag alatt maradjon.

Az első negyedévben a Dell a világ PC-piacának csak a 16,5 százalékát tartotta kézben, szemben az egy évvel ezelőtti 16,9 százalékkal. Az Egyesült Államokban még rosszabbul teljesített a cég, ugyanis PC-eladásai csupán 0,2 százalékkal nőttek, miközben a teljes piac 7,4 százalékkal bővült. Az USA-ban a Dell a korábbi 32 százalékos piaci részesedés helyett már csak 29,8 százalékot birtokol.

Elemzők szerint a Dell legnagyobb problémája, hogy erőteljesen függ a vállalati PC-piactól, ahol most csengett le a legutóbbi gépcsere-hullám. A fogyasztói szegmensben a vállalat gyengesége, hogy a kínálatában nem szerepelnek AMD-alapú rendszerek, amelyek egyre keresettebbek, ráadásul sokszor olcsóbbak is, mint a hasonló teljesítményű, Intel-alapú konfigurációk. Az amerikai kiskereskedelmi piacon az AMD már 50 százalék körüli részesedéssel rendelkezik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 05:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.