Szerző: Bodnár Ádám

2006. május 8. 14:21

ATI grafikus chipek kerülnek a Nokia mobiltelefonokba

Miután az ATI felvásárolta a finn Bitboyst, bejelentette együttműködési megállapodását a Nokiával, amelynek értelmében a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója a közeljövőben ATI grafikus chipekkel vértezi fel készülékeit, lehetővé téve azokat akár 3D gyorsított alkalmazások futtatására is.

[HWSW] Miután az ATI felvásárolta a finn Bitboyst, bejelentette együttműködési megállapodását a Nokiával, amelynek értelmében a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója a közeljövőben ATI grafikus chipekkel vértezi fel készülékeit, lehetővé téve azokat akár 3D gyorsított alkalmazások futtatására is.

Ilkka Raiskinen, a Nokia multimédiás részlegének vezetője szerint a mostani bejeletés után 12-18 hónappal jelenhetnek meg az első termékek, amelyek már az ATI multimédiás processzorait tartalmazzák. A Nokia és az ATI közösen biztosít majd platformot és keretrendszert a fejlesztők számára, hogy azok a premierre már kész alkalmazásokkal jeletkezhessenek. Az ígéret szerint az integrált fejlesztőkészlet az idei év őszén jelenik meg, a vállalatok emellett workshopokon oktatják majd a programozókat a mobil multimédiás fejlesztés csínjára-bínjára.

Amint arról beszámoltunk, az ATI május 3-án jelentette be a Bitboys 44 millió dollár értékű megvásárlását. Az ezredforduló tájékán még egy "mindent verő" grafikus gyorsítóval kampányoló vállalat ma már a mobil eszközökbe szánt videochipek piacán tevékenykedik, így került az ATI látóterébe, és a jövőben az ATI mobil részlegét erősíti majd, illetve a kanadai cég európai mobil fejlesztőközponjtaként működik.

A 2003-ban bemutatott és azóta folyamatosan fejlesztett Bitboys Acceleon grafikus chipek egyedülálló tulajdonsága, hogy képesek a vektoros grafikus megjelenítés hardveres gyorsítására, aminek köszönhetően interaktív, animált, szabadon skálázható összetevőkből álló felhasználói felületek kialakítása válik lehetővé mobiltelefonokon vagy tenyérgépeken. A Bitboys azt várja, hogy az ATI márkaneve, ügyfélkapcsolatai és értékesítési csatornái, valamint szoftverei révén az Acceleon lapkák nagyobb népszerűségre tesznek szert.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról