Szerző: Bizó Dániel

2006. április 25. 14:03

Jegyeket, bérleteket, mobiltelefonokat kérem ellenőrzésre felmutatni!

[RFID Journal/HWSW] A német Hanau városában közlekedő buszokon immár a mobiltelefonok is használhatók buszjegyként, amennyiben tartalmazzák a megfelelő beépített chipet és szoftvert. A szolgáltatást, amely az elsők között van a világon, 10 hónapon keresztül tesztelték mintegy 160 önkéntes bevonásával.

HIRDETÉS

[RFID Journal/HWSW] A német Hanau városában közlekedő buszokon immár a mobiltelefonok is használhatók buszjegyként, amennyiben tartalmazzák a megfelelő beépített chipet és szoftvert. A szolgáltatást, amely az elsők között van a világon, 10 hónapon keresztül tesztelték mintegy 160 önkéntes bevonásával.

Bérlet helyett mobiltelefon

A Frankfurt melletti város nagyjából 200 helyi buszán olyan kapuk találhatóak, amelyekhez néhány centiméteres közelségbe téve egy intelligens chipkártyát vagy a mobiltelefont, azok fel- és leszálláskor egyaránt regisztrálják az abban található egyedi azonosítót.

RFID-terminál a buszon A chipkártyás rendszer 2001 óta működik, a tömegközlekedési vállalat azonban a mobiltelefonokra való áttéréssel meg kívánja szüntetni a chipkártyák előállításából, kezeléséből származó költségeit. A költségcsökkentésen túlmenően a mobiltelefonok lehetővé teszik, hogy ilyen módon az utasok a menetrendet vagy az utazási díjakat is letöltsék készülékükre.

A chipkártyás rendszer révén az azt használók gyakorlatilag ugyanolyan módon fizetnek a tömegközlekedésért, mint például a telefonálás esetében. Az utasok havonta kapnak egy számlát, ahol részletesen láthatják utazásaikat, valamint az ezekhez kapcsolódó díjakat, végül a fizetendő, abban a hónapban leutazott összeget.

Elégedetten használják

A mobiltelefonba épített chip és szoftverek ezeket az intelligens kártyákat utánozzák le. Ennek hátránya, hogy kizárólag akkor működik ez a megoldás, ha a mobiltelefon be van kapcsolva. Ugyanakkor a kísérleti fázisban részt vett 160 ember 90 százaléka nagy megelégedettséggel használta mobiltelefonját a kártya helyett, még a tízhónapos tesztfázis végén is. Az emberek sokkal gyakrabban keverik el a pénztárcájukat, de a mobiltelefon mindig náluk van -- mondta el Holger Kunkat programvezető.

A rendszer bár nyilvánosan hozzáférhető múlt hét óta, kizárólag a Vodafone által forgalmazott Nokia 3220 modellek révén vehető igénybe egyelőre, amely tartalmazza a Philips által szállított chipet, és a szükséges szoftvereket. A tömegközlekedési társaság, a Rhein-Main Verkehrsverbund (RMV) a technológia nyújtotta lehetőségeket ki kívánja terjeszteni a hűségprogramra is, ami révén a partnerhálózat üzleteiben a mobiltelefonon tárolt hűségpontokat fel lehet használni vásárláskor.

Azt, hogy területileg, vagy más szolgáltatók és készülékgyártók modelljeire mikor kerül kiterjesztésre a program, egyelőre nem tudni, ennek szükségessége a befektetések megtérüléséhez azonban kétségtelen. A mobiltelefonokba épített RFID-chipek hasonló használatára Japánban már van példa, ahol nem csak jegyként, hanem kulcsként vagy bankkártyaként is használhatóak a DoCoMo által forgalmazott egyes készülékek.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 5. 06:44

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.