Szerző: Bodnár Ádám

2006. április 20. 10:49

Láthatóan hiányzik az AMD a Dellnek

A Gartner adatai szerint az első negyedévben 13,1 százalékkal nőttek a PC-eladások és világszerte mintegy 57 millió asztali gép, notebook, valamint x86-alapú szerver talált gazdára. A rivális IDC, amely más számítási módszert alkalmaz, 12,9 százalékos fellendülésről és 53 millió eladott PC-ről adott hírt.

[HWSW] A Gartner adatai szerint az első negyedévben 13,1 százalékkal nőttek a PC-eladások és világszerte mintegy 57 millió asztali gép, notebook, valamint x86-alapú szerver talált gazdára. A rivális IDC, amely más számítási módszert alkalmaz, 12,9 százalékos fellendülésről és 53 millió eladott PC-ről adott hírt.

Évek óta nem fordult elő

A leginkább figyelemre méltó mozzanat, hogy a piacvezető Dell az átlagosnál kisebb növekedést produkált, ami hosszú évek óta most először fordult elő. A Gartner 1989 óta kíséri figyelemmel a PC-eladásokat és eddig még nem volt arra példa, hogy a Dell növekedése az átlag alalatt maradjon. Az első negyedévben tehát a Dell részesedést vesztett, a vállalat a világ PC-piacának már csak a 16,5 százalékát tartja kézben, szemben az egy évvel ezelőtti 16,9 százalékkal.

Az Egyesült Államokban még rosszabbul teljesített a cég, ugyanis PC-eladásai csupán 0,2 százalékkal nőttek, miközben a teljes piac 7,4 százalékkal bővült. Az USA-ban a Dell a korábbi 32 százalékos piaci részesedés helyett már csak 29,8 százalékot birtokol. Elemzők szerint a Dell megtorpanásának oka, hogy a vállalat kínálatában nem szerepelnek AMD-alapú rendszerek, amelyek egyre keresettebbek, ráadásul sokszor olcsóbbak is, mint a hasonló teljesítményű, Intel-alapú konfigurációk.

Robbantott az Acer

A PC-piacon második helyezett HP eközben újra magára talált és 22,3 százalékkal növelte eladásait, ezzel a világpiaci részesedése 13,8 százalékról 14,9 százalékra emelkedett. Az amerikai piacon a vállalat 15,3 százalékos növekedést és 18,5 százalékos részesedést ért el. A világpiacona bronzérmet a Lenovo szerezte meg, amely 10 százalékos növekedést és 6 százalékos részesedést tudott felmutatni. Az Acer menetelése folytatódott, a tajvani cég egy év alatt 45 százalékkal növelte PC-eladásait, amely 5 százalékos piacrész megszerzéséhez volt elég.

Az Apple eredményén látszik, hogy vevői az Intel-alapú gépekre várnak. A vállalat az amerikai piacon az ötödik helyen áll, részesedése azonban 3,6 százalékról 3,5 százalékra csökkent. A világpiac ötödik helyét a Fujitsu Siemens szerezte meg, a japán-német vegyesvállalat részesedését a Gartner 4 százalékosra becsülte.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról