:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. április 20. 09:06

Gyatra negyedév, borús kilátások az Intelnél

A korábban módosított várakozásoknak megfelelő negyedéves eredményekről számolt be tegnap este az Intel, a vállalat forgalma a szezonális ingadozásnál nagyobb mértékben csökkent, mivel a PC-piac növekedése megtorpant. A vállalat vezetői szerint a javulásra az év második feléig kell várni.

[HWSW] A korábban módosított várakozásoknak megfelelő negyedéves eredményekről számolt be tegnap este az Intel, a vállalat forgalma a szezonális ingadozásnál nagyobb mértékben csökkent, mivel a PC-piac növekedése megtorpant. A vállalat vezetői szerint a javulásra az év második feléig kell várni.

Csökkenő bevétel, zuhanó profit

Az első negyedévben az Intel 8,9 milliárd dolláros bevételt ért el, ez 5 százalékkal alacsonyabb a tavalyi első negyedév forgalmánál. A vállalat márciusban közölte, hogy a raktárkészletek felhalmozódása és az AMD térnyerése miatt a negyedéves bevétel 8,7 és 9,1 milliárd dollár között várható. A nettó profit 1,35 milliárd dollárt tett ki, ez 38 százalékos visszaesést jelent.

A mutatók látványos visszaesése többek között annak is köszönhető, hogy a tavalyi első negyedévben az Intel különösen erős eredményeket tudott elérni. A vállalat számára legerősebb, a karácsonyi bevásárlási szezont is magába foglaló negyedik negyedév után tavaly a forgalom csupán 5 százalékkal esett vissza az első negyedévre ami lényegesen kisebb mint a szokásos. Most a bevétel 12 százalékkal csökkent negyedévről negyedévre, ez azonban több mint a rendes szezonális ingadozás.

Conroe
Az Intel az idei harmadik negyedévre ígéri vadonatúj asztali processzorát, a Conroe-t, a vállalat állítása szerint a chip termelését minden eddiginél gyorsabban fel tudják majd futtatni. Az Intel úgy véli, 2007 első negyedévében a leszállított közép- és felsőkategóriás asztali processzoroknak már 85 százaléka lesz kétmagos és 40 százaléka már a Conroe magra épül. Ez azt jelenti, hogy 45 százalék jut a jelenleg is kapható kétmagos Pentium D-nek, és a szegmensben mindössze 15 százalékot tesznek ki az egymagos Pentiumok.
Paul Otellini elnök-vezérigazgató elmondta, a PC-piac növekedése az elmúlt negyedévekben lelassult, ami azt eredményezte, hogy az Intel partnereinél a raktárkészletek a vártnál lassabban csökkentek, így a cégek visszafogták a beszerzéseiket is. A mélyrepülés a második negyedévben is tart majd, Otellini szerint a júniusban véget érő időszakban 8 és 8,6 milliárd dollár közötti bevétel várható, ekkora csökkenés az első negyedévhez képest pedig már nem magyarázható a piac szezonalitásával.

Költségcsökkentés lesz

Bár az Intel vezetői szerint a második félévben megindul a növekedés, a gyatra első félév miatt az éves bevétel mintegy 3 százalékkal el fog maradni a tavaly elkönyvelt 38,8 milliárd dollártól. Januárban még 6-9 százalékos forgalmi növekedést jelzett előre a cég. Otellini elmondta, hogy az Intel nagyszabású költségcsökkentési programba fog, amelynek keretén belül 500 millió dollárral megkurtítják a kutatás-fejlesztési büdzsét. Az elnök-vezérigazgató még elbocsátások lehetőségét sem zárta ki.

Az Intel viszonylag gyenge eredményeinek hátterében az AMD folyamatos térnyerése is áll, noha Andy Bryant, az Intel pénzügyi vezetője szerint az első negyedévben nem változott a két cég piaci erőviszonya, az Intel meg tudta állítani az AMD támadását. Amint arról beszámoltunk, a tavalyi negyedik negyedévben az AMD részesedése az x86 processzorok piacán 21 százalék fölé emelkedett, ami történelmi rekord. Az AMD a múlt héten tette közzé negyedéves eredményeit, amelyek igen jól alakultak.

Az első negyedévben látványosan visszaesett az Intel bruttó eredményhányada is, amely 55,1 százalékot tett ki, szemben az 59 százalék körüli várakozásokkal. A második negyedévre 49 százalék körüli bruttó haszonrést vár az Intel, ami régóta nem látott mélységet jelent.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.