Szerző: Bodnár Ádám

2006. április 18. 15:35

Júliusban búcsúzik a Windows 98 és ME

A Microsoft az év közepén befejezi a Windows 98 és Windows ME operációs rendszereinek támogatását, ezzel a mozzanattal a szoftverek története gyakorlatilag véget ér. A szoftvercég weboldalán olvasható információ szerint a termékek már régiek és jelentős biztonsági kockázatot jelentenek, a felhasználóknak pedig mihamarabb frissíteniük kellene egy újabb változatra, például a Windows XP-re.

[HWSW] A Microsoft az év közepén befejezi a Windows 98 és Windows ME operációs rendszereinek támogatását, ezzel a mozzanattal a szoftverek története gyakorlatilag véget ér. A szoftvercég weboldalán olvasható információ szerint a termékek már régiek és jelentős biztonsági kockázatot jelentenek, a felhasználóknak pedig mihamarabb frissíteniük kellene egy újabb változatra, például a Windows XP-re.

A Microsoft eredeti terveiben az szerepelt, hogy a Windows 98 és az ME támogatása már 2004 januárjában befejeződik, végül azonban a szoftverek másfél év kegyelmet kaptak. A redmondiak a júliusi szoftverfrissítéseket 11-én fogják kiadni, ezt követően már nem érkeznek patchek sem a Windows 98-hoz és az ME-hez. Az online helpet és tudásbázist még egy darabig elérhetik a felhasználók, de 2007 nyarán már ezt a szolgáltatást is beszüneti a Microsoft.

A támogatás megszűnése aligha lesz hatással a vállalati felhasználókra, akik ma már szinte kivétel nélkül Windows 2000-et vagy Windows XP-t használnak. Az otthonokban azonban még viszonylag elterjedtek a régebbi operációs rendszerek, a Jupiter Research 2005 decemberében készített felmérése szerint a fogyasztóknak 16 százaléka használ Windows 98-at és további 6 százalékuk ME-t.

A Memphis kódnéven fejlesztett Windows 98-at 1998. június 25-én dobta piacra a Microsoft. A 16/32 bites hibrid szoftver valójában nem más, mint a Windows 95 továbbfejlesztése, a legfontosabb újdonságok közé sorolhatjuk a jobb AGP-, USB- és ACPI-támogatást, vagy több kijelző kezelését. Az operációs rendszerről azonban valószínűleg még sokáig az a kínos pillanat marad meg az emberek emlékezetében, amikor Bill Gates bemutatója közben egy USB-s lapolvasó csatlakoztatásakor "kék halállal" elszállt.

A Windows ME szintén a Windows 95 által fémjelzett vonalat vitte tovább, ez az operációs rendszer azonban már a Windows 2000 friss kezelőfelületével rendelkezett. A legfontosabb újdonságok között található a rendszervisszaállítás, valamint a Universal Plug and Play támogatása. A Windows ME nem a stabilitásáról híresült el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról