:

Szerző: Bizó Dániel

2006. április 18. 16:25

Növekvő forgalom, de árpréstől megzuhant nyereség a Samsungnál

[Chosun Ilbo/WSJ] A vártnál rosszabbul teljesített az idei első negyedévében a Samsung Electronics, amely mára a világ egyik legnagyobb elektronikai vállalata. A gyenge pénzügyi teljesítmény mögött a vállalat szerint a dollár gyengülése, valamint a félvezető termékek és az LCD-panelek terén tapasztalt rendkívül nyomott árak állnak.

[Chosun Ilbo/WSJ] A vártnál rosszabbul teljesített az idei első negyedévében a Samsung Electronics, amely mára a világ egyik legnagyobb elektronikai vállalata. A gyenge pénzügyi teljesítmény mögött a vállalat szerint a dollár gyengülése, valamint a félvezető termékek és az LCD-panelek terén tapasztalt rendkívül nyomott árak állnak.

Nem teljesült várakozások

A dél-koreai óriás pénteken tette közzé jelentését, amely szerint az idei első három hónap alatt halvány emelkedést követően 14,6 milliárd dollárnak megfelelő won bevétel mellett 1,96 milliárd dollárnyi nettó eredményt mutatott fel, ami ugyan 26 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, de ez nem az alaptevékenység folytatásából ered. A működési eredmény 25 százalékkal zuhant meg, és 1,7 milliárd dollárt tett ki. Az elemzői konszenzus ezzel szemben 15,9 milliárd dollár forgalmat, és 2,1 milliárd működési eredményt várt.

A forgalom mintegy 10 százalékkal alakult gyengébben a tavalyi utolsó negyedévhez képest, de az előbb említett, kedvezőtlen árfolyambeli és az átlagos eladási árakban bekövetkezett változások a profitmutatókat ennél jobban lenyomták. A dollár 4,5 százalékot gyengült a wonhoz képest 3 hónap alatt.

Mindenhol gyengülő teljesítmény

Ettől függetlenül a Samsung minden kulcsterületén gyengén teljesített. A félvezetőket leginkább a DRAM és flash chipek (NAND) árzuhanása sújtotta. A többek között az MP3-lejátszókban, pendrive-okban és más memóriakártyákban használt chipek ára folyamatos meredek csökkenést mutat adott kapacitásra vetítve, most viszont egy negyedév alatt 30 százalékot esett. A DRAM-ok esetében sem más a helyzet, a szerződéses árak a szokásosnál meredekebb esést mutatnak. A Samsung egyaránt a világ legnagyobb DRAM- és NAND-gyártója.

Nem mutat kedvezőbb képet az LCD-panelek piaca, ahol a keresett volumen maradt el a várakozásoktól, ami árprés alá helyezte az eladásokat. A Samsung az LG.Philips-szel viaskodik a világ legnagyobb LCD-gyártója címéért, egyenként a világpiac több mint ötödét uralják. Mobiltelefonból 29 milliót értékesített a vállalat egyetlen negyedév alatt, ami rekordnak számít -- a negyedik negyedév során 27,2, egy évvel korábban 24,5 millió darabot adott el. Az átlagos árak olvadása azonban itt is a működési nyereségesség csökkenését okozták.

"Az üzleti feltételek romlottak az év elejétől kezdve, beleértve a won dollárral szembeni meredek emelkedését, ami csökkentette a teljes nyereségünket" -- mondta Csu Wu-szik, a befektetői kapcsolatokért felelős alelnök. Nehéz lenne kijelenteni, hogy sokkal jobban fogunk teljesíteni a második negyedévben, de a ebben negyedévben biztosan elérjük a mélypontot".

Új chipgyár Texasban

A Samsung ezzel együtt bejelentette, hogy bővíti jelenlétét a texasi Austinban. Csütörtökön legalább 220 millió dollár befektetésről döntöttek a vállalat vezetői, írja az Austin Business Journal, amely összeg az üzem épületének felhúzását foglalja magába. A városban chipgyártó üzemekkel jelen van az Intel és a Qualcomm is.

A 300 milliméteres átlójú ostyákat megmunkáló üzem létrehozásához szükséges befektetés becslések szerint a 3,5 milliárd dollárt is meghaladhatja a következő évek során, és közvetlenül akár 900 jól fizető munkahelyet teremtene -- így akár az Intelnél is nagyobb munkáltató lenne. A vállalat összes többi félvezetőgyára Dél-Koreában található.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.