Szerző: Bodnár Ádám

2006. április 13. 11:23

Száz magyar lakosra csak 6 szélessávú internet-előfizetés jut

Továbbra is az Egyesült Államokban van a legtöbb szélessávú internetkapcsolat, azonban a lakosság arányához viszonyítva Izland áll az első helyen -- derül ki az OECD tegnap közzétett felméréséből. A legnépszerűbb szélessávú technológia világszerte az ADSL, amelyet a kábeles elérés követ.

HIRDETÉS

[HWSW] Továbbra is az Egyesült Államokban van a legtöbb szélessávú internetkapcsolat, azonban a lakosság arányához viszonyítva Izland áll az első helyen -- derül ki az OECD tegnap közzétett felméréséből. A legnépszerűbb szélessávú technológia világszerte az ADSL, amelyet a kábeles elérés követ.

Izlandon ugyan csupán 78 ezren interneteznek szélessávon, de 100 lakosra 26,7 szélessávú kapcsolat jut. A második helyen Dél-Korea áll, itt a szélessávú internet-előfizetők száma meghaladja a 12 milliót, a lakosságra vetített arány 25,4 százalékos. A high-tech ázsiai ország után Hollandia (25,3%), Dánia (25%), Svájc (23,1%), Finnország (22,5%) és Norvégia (21,9%) következik. Az Egyesült Államokban 49 millió szélessávú előfizető van, a lakosságnak ez 16,8 százaléka. Az USA-t még az amerikaiak által sokszor lenézett Kanada (21,9%) is megelőzi.

Megelőznek minket

A vizsgált országokban 100 lakosra átlagosan 11,8 szélessávú előfizetés jut. Az OECD statisztikái szerint Magyarországon eddig több mint 639 ezer szélessávú kapcsolatot létesítettek, vagyis a lakosság ellátottsága mindössze 6,3 százalékos, ezzel hazánk a huszonötödik a rangsorban, csupán Szlovákiát, Lengyelországot, Mexikót, Törökországot és Görögországot megelőzve. Az OECD által közzétett adatokból kiderül, hogy itthon a lakosság 4,1 százaléka ADSL-t, 2,1 százaléka kábeles elérést, 0,1 százaléka pedig egyéb típusú szélessávú kapcsolatot használ.

Az OECD utoljára tavaly októberben hozott nyilvánosságra hasonló felmérést, akkor még toronymagasan Dél-Korea állt az élen, Izland pedig mindössze a negyedik volt a rangsorban. Magyarországon akkor a szélessávú elérések száma 469 ezer volt, a lakosság arányához viszonyítva 4,6 százalékos. Az októberi rangsorban mögöttünk álló országok közül azóta Írország és Csehország is megelőzött minket.

Míg Magyarországon az elmúlt fél év során a kiépített szélessávú kapcsolatok száma 36,2 százalékkal nőtt, Csehországban több mint kétszeresére, Írországban pedig több mint másfélszeresére duzzadt.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 5. 06:36

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.