Szerző: Bodnár Ádám

2006. április 13. 09:47

Tovább növelte bevételét az AMD

Kitűnő negyedévet zárt az AMD, a vállalat bevétele 70 százalékkal nőtt és a tavalyi első negyedéves veszteség után most nyereséget tudott elérni. Az eredmények megfeleltek az elemzői várakozásoknak, a cég papírjainak árfolyama a kereskedés utáni órákban mégis 2 százalékkal csökkent.

[HWSW] Kitűnő negyedévet zárt az AMD, a vállalat bevétele 70 százalékkal nőtt és a tavalyi első negyedéves veszteség után most nyereséget tudott elérni. Az eredmények megfeleltek az elemzői várakozásoknak, a cég papírjainak árfolyama a kereskedés utáni órákban mégis 2 százalékkal csökkent.

Tovább növekedő piaci részesedés

A március 26-án véget ért első negyedévben az AMD 1,33 milliárd dollár bevételt ért el, szemben a tavalyi első negyedévben elkönyvelt 780 millió dollárral. A nettó profit 184,5 millió dollárt, részvényenként 38 centet tett ki, ez messze felülmúlta az elemzők 30 centes előrejelzését. A tavalyi első negyedévben az AMD 17 millió dolláros veszteséget könyvelt el a flash memóriákat gyártó Spansion leányvállalat gyatra teljesítménye miatt. Az akkor 447 millió dolláros forgalmat bonyolító Spansiont azóta teljesen önálló vállalattá szervezték, így eredményei nem befolyásolják az AMD pénzügyi mutatóit.

Az AMD kiváló teljesítménye az Athlon és Opteron processzorok iránti kereslet folyamatos növekedésének tudható be. Robert Rivet pénzügyi igazgató az eredmények bejelentése kapcsán rendezett konferenciahíváson elmondta, az AMD számításai szerint tovább növelte piaci részesedését az Intel kárára, azonban részletes adatokkal nem szolgált. A Mercury Research jelentése szerint a tavalyi negyedik negyedév végén az AMD-é volt az x86-piac 21,7 százaléka, ami történelmi rekord.

Küszöbön egy árharc?

Henri Richard, az értékesítésért és marketingért felelős igazgató elmondta, az AMD nem csak a leszállított termékek számát tudta növelni, hanem a processzorok átlagos eladási árát (ASP) is. Noha a cég a negyedév során csökkentette az Opteronok árát hogy nyomást gyakoroljon az Intelre, az asztali és mobil processzorok sikerének köszönhetően az átlagos eladási ár 7 százalékkal nőtt. Az első negyedévben az AMD 58,5 százalékos bruttó eredményhányadot tudott felmutatni, ami már összemérhető az Intelével, talán túl is szárnyalja. A legutóbbi negyedéves eredményekben az Intel nem közölte a bruttó haszonrés szintjét.

A jelenleg is tartó második negyedév kulcsfontosságú lesz mind az AMD, mind az Intel számára. A tavasz az informatikai cégeknél tipikusan a leggyengébb időszak, az AMD szerint bevételei a szezonális trendeknek megfelelően változatlanok maradnak az első negyedévhez képest. Az Intel azonban alighanem komoly árcsökkentésre készül, hogy kitakarítsa raktárait és előkészítse a terepet az év második felében érkező új Core processzorai számára. Eközben az AMD is generációváltásra készül, a nyáron jönnek ugyanis a DDR2 memóriákat támogató, új foglalatba illeszkedő processzorok.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról