:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. március 31. 09:26

Rekordbevétel az ATI második negyedévében

Az ATI negyedéves bevétele rekordot döntött, de a cég nyeresége közel 40 százalékkal zuhant az egy évvel korábbihoz képest. A február 28-án zárult második pénzügyi negyedév bevétele 11 százalékkal 672 millió dollárra emelkedett és jócskán felülmúlta az elemzők 648 milliós előrejelzését. A nyereség eközben 57,2 millió dollárról 34,1 millió dollárra csökkent, az egyszeri tételek nélküli profit 44,8 millió dollárt, részvényenként 17 centet tett ki, ami messze túlszárnyalta az elemzők igen visszafogott, 11 centes elvárását.

[HWSW] Az ATI negyedéves bevétele rekordot döntött, de a cég nyeresége közel 40 százalékkal zuhant az egy évvel korábbihoz képest. A február 28-án zárult második pénzügyi negyedév bevétele 11 százalékkal 672 millió dollárra emelkedett és jócskán felülmúlta az elemzők 648 milliós előrejelzését. A nyereség eközben 57,2 millió dollárról 34,1 millió dollárra csökkent, az egyszeri tételek nélküli profit 44,8 millió dollárt, részvényenként 17 centet tett ki, ami messze túlszárnyalta az elemzők igen visszafogott, 11 centes elvárását.

A bevétel 80 százalékát a PC-szegmens adta, e termékcsoport forgalma 2 százalékkal csökkent, az ATI szerint elsősorban az asztali gépekbe és noteszgépekbe szánt, különálló (nem chipsetbe integrát) grafikus processzorok iránti kereslet csökkenése miatt. A vállalat beszámolójából kiderül, hogy a negyedév során a raktárkészletek csökkentése érdekében régebbi, felsőbb kategóriás termékeket nyomott áron kellett adnia, ennek köszönhetően a bruttó eredményhányad az egy évvel korábbi 34,2 százalékról 28,2 százalékra zuhant. A haszonrésre rányomta a bélyegét az olcsó, integrált grafikus magot tartalmazó chipkészletek népszerűsége is, amelyek a bevétel közel negyedét adták, míg egy éve csupán az 5 százalékát.

A jelenleg is tartó harmadik negyedévre 640-680 millió dolláros bevételt és 30 százalékos bruttó haszonrést vár az ATI. Az elemzők korábban átlagosan 643,8 milliós bevételt jeleztek előre. A kedvező kilátások miatt a cég papírjainak árfolyama több mint 10 százalékkal emelkedett.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 05:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.