:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. március 29. 15:47

Kit véd meg az Európai Unió a Microsofttól?

Szinte nem telik el nap anélkül, hogy ne hallhatnánk az Európai Unió által a Microsoftra kiszabott korlátozó rendelkezésekről, legutóbb a szervezet versenyügyi biztosa, Neelie Kroes azzal fenyegette meg a céget, hogy betiltja a Windows Vista európai forgalmazását, amennyiben abba integrálnak bizonyos funkciókat.

Szinte nem telik el nap anélkül, hogy ne hallhatnánk az Európai Unió által a Microsoftra kiszabott korlátozó rendelkezésekről, legutóbb a szervezet versenyügyi biztosa, Neelie Kroes azzal fenyegette meg a céget, hogy betiltja a Windows Vista európai forgalmazását, amennyiben abba integrálnak bizonyos funkciókat.

Kinek jó?

A Windows XP-vel az volt a gond, hogy tartalmazta a Media Playert, és ezzel az EU szerint a Microsoft jogtalan előnyhöz jutott a médiaszoftverek piacán. Világos hogy az EU mindenféle módszerrel harcolni kíván a monopóliumok ellen, azonban a kérdés az, hogy ez vajon kinek az érdekét szolgálja? Mert hogy nem a felhasználókét, az (európai) Windows-vásárlókét, az egészen biztos. A Windows megvásárlójának az az érdeke, hogy az operációs rendszer lehetőség szerint a legtöbb szolgáltatást tartalmazza, a webböngészőtől kezdve az üzenetküldésen és médialejátszáson át adott esetben a víruskeresésig, egészen a szöveg- és fotószerkesztésig, táblázatkezelésig, tűzfalig.

Így a vevő azzal a tudattal jöhet ki a boltból, hogy a lehető legtöbbet kapta a pénzéért, ráadásul nem kell a nélkülözhetetlen szoftvereket utólag otthon letöltenie vagy akár más cégektől megvásárolnia, majd a különálló komponenseket feltelepíteni és együttműködésre bírni. Egy kész, komplett, jól használható rendszert kapott, pont olyasmit, amit a 21. században a világ legnagyobb szoftvercégének legújabb operációs rendszerétől elvárhat.

A felhasználóknak valószínűleg még az sem fájna, ha a Windowshoz adott kiegészítők a maguk területén nem a legjobbak, mert lecserélhetik mindet, ha akarják: az Internet Explorert Firefoxra vagy Operára, a Windows Media Playert VLC Playerre vagy BSplayerre, használhatják az általuk kedvelt vírusirtót, tűzfalat, szövegszerkesztőt, akár ingyenest, akár "fizetőst". A választás szabadsága továbbra is adott, mint ahogy eddig is az volt, mindenki választhat hogy a lehető legkevesebbet pepecsel és költ és megelégszik a Microsoft által adott szoftverekkel, vagy időt és pénzt nem kímélve újakat próbál ki.

Nekem úgy tűnik, az EU nem a saját polgárait és vállalatait védi meg a Microsoft-monopóliumtól, hanem a Microsoft -- túlnyomórészt szintén amerikai -- versenytársait igyekszik jobb helyzetbe hozni azzal, hogy szorosra húzza Redmond gyeplőjét. A céget mostanában sokan bírálják az innovativitás hiányáért, azonban úgy tűnik, az újító képességét mesterséges jogi korlátok közé terelik, így pedig tényleg nehéz kibontakozni.

Mi lenne ha...?

A Microsoft Windowst szapuló és a rivális operációs rendszerek mellett pálcát törő tábor gyakran azt hozza fel ultima ratióként, hogy egy, a Windows XP Home-hoz hasonló árú Linux-disztribúcióban (pl. SUSE Linux Professional) vagy a Mac OS X-ben alapesetben mennyi szolgáltatás és szoftver benne foglaltatik, így a telepítés után azonnal el lehet kezdeni dolgozni, rendelkezésre áll minden alkalmazás, amire egy átlagos otthoni felhasználónak szüksége lehet, kezdve a zene- és videolejátszástól kezdve a fotószerkesztésen át egészen akár a DVD-készítésig. Kíváncsi lennék, ha a Microsoft is annyi alkalmazást integrálna a Windowsba, mint amennyit egy Linux-disztribúcióhoz mellékelnek, mennyit kellene várnia az első trösztellenes perre.

Véleménye van?

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 20:28

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.