Szerző: Bodnár Ádám

2006. március 28. 11:05

Harc a nyílt irodai fájlformátumok között

A Microsoft felvételét kérte az INCITS/V1 bizottságba, amely nemzetközi (ISO) szabvánnyá emelheti az OpenDocument formátumot. A vállalat március 15-én adta be felvételi kérelmét a szervezethez, rossz nyelvek szerint csak azért, hogy megakassza az OpenDocument szabványosítási folyamatát annak érdekében, hogy a saját Office Open XML formátumát előbb tudja szabványosítani.

[HWSW] A Microsoft felvételét kérte az INCITS/V1 bizottságba, amely nemzetközi (ISO) szabvánnyá emelheti az OpenDocument formátumot. A vállalat március 15-én adta be felvételi kérelmét a szervezethez, rossz nyelvek szerint csak azért, hogy megakassza az OpenDocument szabványosítási folyamatát annak érdekében, hogy a saját Office Open XML formátumát előbb tudja szabványosítani.

Csak figyelnek

A Microsoft szerint azonban Jim Thatcher nevű alkalmazottja kizárólag azért csatlakozott a bizottsághoz, mert a cég a később saját fájlformátumát is szabványosítani szeretné és ehhez elengedhetetlenül szükséges a bizottsági tagság. A Microsoft azt állítja, semmilyen formában nem kívánja befolyásolni a szavazást az OpenDocument formátumról. A redmondi cég tagja az OpenDocument formátumot véglegesítő OASIS (Organization for the Advancement of Structured Information Standards) testületnek is, bár érdemi munkát itt sem folytat.

A Microsoft tavaly ősszel jelentette be, hogy a következő generációs Office által alapértelmezésként használt dokumentum-formátumokat nyílt szabvánnyá kívánja tenni, hogy ezáltal bárki fejleszthessen azokat kezelni, írni és olvasni képes szoftvereket. A lépést eleinte sokan szkeptikusan fogadták, azonban a Microsoft igyekezett mindenkit megnyugtatni arról, hogy akár a nyílt forráskódú szoftverekbe is beépíthető lesz az Open XML fájlok támogatása. Az Office 2007-ben debütáló XML-alapú Microsoft fájlformátumok köré már egész mozgalom szerveződött, az Open XML Formats Developer Groupnak máris 39 tagja van, köztük az Intel, az Apple és a Toshiba.

A rivális OpenDocumentet számos (nyílt forrású) alkalmazás támogatja, köztük a StarOffice és az OpenOffice, de az IBM Workplace is kezeli azokat. Az OpenDocument formátumot az eredeti OpenOffice XML-alapú állományformátumának továbbfejlesztésével alakította ki az OASIS.

Formátumháború

Mindkét kezdeményezés célja a jelenlegi Microsoft-formátumok (DOC, XLS? PPT) leváltása. A két formátum közötti legfontosabb különbség, hogy míg az OpenDocument szabadon és ingyenesen használható, addig az Office XML licencköteles. Az OpenDocument támogatói kiemelik, hogy a formátum teljesen nyílt, akárki készíthet vele kompatibilis alkalmazásokat, így azok a cégek és szervezetek, amelyek ilyen formátumban tárolják dokumentumaikat, később sem lesznek hozzáláncolva egyetlen szállítóhoz sem. Éppen ezért a monopóliumokkal szemben rendkívül szigorú Európai Unió például az OpenDocumentet javasolja, mint az információcsere, a publikus dokumentumok szabványát.

A Microsoft Office részben épp a zárt fájlformátumai miatt lett a redmondi cég fejőstehene: ha egy cég egyszer elkezdte használni, többé nem szabadulhatott tőle, ugyanis az Office-szal létrehozott fájlokat egyetlen más alkalmazás sem volt képes tökéletesen kezelni. Nem véletlen, hogy az egyre inkább erőre kapó alternatív irodai szoftverek épp a Microsoft-formátumok támogatása terén erősödtek a legtöbbet az utóbbi időben és a készítőik külön felhívják a figyelmet arra, hogy a programok írják és olvassák az Office fájljait.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról