Szerző: Bodnár Ádám

2006. március 23. 14:41

Megjelent minden idők legerősebb Pentiumja

Noha a hivatalos premier csak a második negyedévben esedékes, az Intel árlistájában megjelent a legújabb Pentium Extreme Edition processzor, amely 3,73 GHz-es órajelével és magonként 2 megabájt másodszintű gyorsítótárjával és 1066 MHz-es front side buszával minden idők legerősebb Pentiumja.

[HWSW] Noha a hivatalos premier csak a második negyedévben esedékes, az Intel árlistájában megjelent a legújabb Pentium Extreme Edition processzor, amely 3,73 GHz-es órajelével és magonként 2 megabájt másodszintű gyorsítótárjával és 1066 MHz-es front side buszával minden idők legerősebb Pentiumja.

A Pentium Extreme Edition 965 néven a boltokba kerülő újdonság egyedül órajelében tér el elődjétől, a 3,46 GHz-es változattól, minden másban azonos vele, vagyis továbbra is 64 bites, a Hyper-threading révén egyszerre négy párhuzamos programszálat kezel, hardveres támogatást nyújt a virtualizációhoz, valamint védelmet a puffertúlcsrodulásos támadások ellen.

A 65 nanométeres csíkszélességű Presler magra épülő Pentium Extreme Edition 965 Intel 975X chipkészletes alaplapot igényel. Ezt a chipsetet nemrégiben jelentette be az Intel és jelenleg ez az egyetlen olyan alaplapi chipkészlet, amely hivatalosan támogatja az 1066 MHz-es front side busszal működő kétmagos processzorokat. A Pentium Extreme Edition listaára 999 dollár, azaz mintegy 220 ezer forint.

Ennél erősebb Pentium valószínűleg nem készül majd, mivel az Intel következő generációs asztali processzorai már nem ilyen márkanéven kerülnek forgalomba. A harmadik negyedévre ígért Conroe kódnéven fejlesztett kétmagos chipek a tervek szerint Core Duóként kerülnek az üzletekbe. Az Intel ígérete szerint a teljesen új mikroarchitektúrára épülő Conroe 40 százalékkal kisebb fogyasztás mellett 40 százalékkal nagyobb teljesítményt nyújt egy azonos órajelű kétmagos Pentiumnál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról