Szerző: Bodnár Ádám

2006. március 23. 09:35

A Dell kezében az exkluzív otthoni PC-ket gyártó Alienware

Igaznak bizonyultak a pár napja felreppent pletykák, a Dell valóban felvásárolja az exkluzív otthoni PC-iről ismert Alienware vállalatot. A megállapodás pénzügyi hátterét a felek nem hozták nyilvánosságra. A Dell az utóbbi időben már tanújelét adta annak, hogy komoly tervei vannak a csúcskategóriás otthoni PC-kkel, amikor bemutatta kifejezetten játékosoknak szánt XPS termékvonalát, amely noteszgépeket és asztali konfigurációkat egyaránt tartalmaz.

[HWSW] Igaznak bizonyultak a pár napja felreppent pletykák, a Dell valóban felvásárolja az exkluzív otthoni PC-iről ismert Alienware vállalatot. A megállapodás pénzügyi hátterét a felek nem hozták nyilvánosságra. A Dell az utóbbi időben már tanújelét adta annak, hogy komoly tervei vannak a csúcskategóriás otthoni PC-kkel, amikor bemutatta kifejezetten játékosoknak szánt XPS termékvonalát, amely noteszgépeket és asztali konfigurációkat egyaránt tartalmaz.

A bejelentés szerint az Alienware továbbra is önállóan működik, de már a Dell kizárólagos tulajdonában levő leányvállalatként. A megállapodás révén az olcsó tömegtermékeiről ismert Dell megvetheti a lábát a csúcskategóriás PC-k jól jövedelmező szegmensében, az Alienware pedig hozzájut a Dell legendás ellátási láncához, amelynek révén mindig a lehető legújabb alkatrészek állnak majd a cég rendelkezésére, ráadásul alacsonyabb áron és hamarabb szerezheti be őket.

Intel vs. AMD
A kizárólag Intel-alapú PC-ket forgalmazó Dell tulajdonába kerülő Alienware AMD processzoros gépeket is kínál és ez a jövőben sem lesz másként.
Egyes elemzők szerint az XPS és Alienware PC-k egymás vetélytársai a piacon, így a Dellnek némiképp újra kellene gondolnia, milyen stratégiával kívánja meghódítani azokat a vastag pénztárcával rendelkező számítógép-őrülteket, akik adott esetben nem sajnálnak akár 8-9 ezer dollárt (~1,6-1,8 millió forintot) egy konfigurációra. Ezért az árért persze a létező legújabb és legnagyobb teljesítményű hardverek találhatók a formatervezett számítógépházban és a körítés is példás, a csúcsgépekhez már 30 hüvelykes LCD-monitor és vízhűtés tartozik.

Alienware Aurora ALX
Az 1,3 millió forintos Alienware Aurora ALX

Az Alienware legnagyobb piaci ellenfelei, a szintén exkluzív otthoni gépekre szakosodott VoodooPC és a Falcon Northwest szerint az ügylet jól bizonyítja, mennyire népszerűek a számítógépes játékok és hogy ebben a piaci szegmensben óriási lehetőségek rejlenek még.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról