Szerző: Bizó Dániel

2006. március 22. 15:27

Megjelent a magyar OpenOffice legújabb Prémium változata

A Free Software Foundation magyar tagozatának hála megjelent az ingyenes OpenOffice.org legújabb Prémium változata, amely teljes egészében megegyezik a legfrissebb, 2.0.2-es verziójú csomaggal, ugyanakkor rengeteg extra, értékes kiegészítőt tartalmaz, amelyek további segítséget jelenthetnek a szoftverrel végzett munkában.

[HWSW] A Free Software Foundation magyar tagozatának hála megjelent az ingyenes OpenOffice.org legújabb Prémium változata, amely teljes egészében megegyezik a legfrissebb, 2.0.2-es verziójú csomaggal, ugyanakkor rengeteg extra, értékes kiegészítőt tartalmaz, amelyek további segítséget jelenthetnek a szoftverrel végzett munkában.

Produktivitás

A Prémium az alap irodai programcsomagon túlmenően 2400 képet tartalmaz illusztrációkhoz, 55 sablonnal könnyíti meg a dokumentumok gyors létrehozását, 85 extra hátteret tartalmaz esztétikus bemutatók elkészítéséhez, magyar nyelvű dokumentációval rendelkezik, valamint továbbfejlesztett angol, német és olasz szótárakat is magában foglal.

A kibővített szoftver Windows és Linux operációs rendszerekre érhető el, a MacOS X alatt futó változat később érkezik. A nyílt forráskódra és fejlesztői közösségre alapozó OpenOffice.org (OOo) a világ vezető multi-platformos irodai programcsomagja, így heterogén szervezeti PC-környezetben kiváló alapot nyújt a kollaborációra. Szemben a Microsoft Office vagy Lotus SmartSuite-tal, az erőteljes képességekkel felruházott, folyamatosan fejlődő OOo teljesen ingyenesen hozzáférhető, terjeszthető, sőt akár módosítható is.

Komoly Office-alternatíva

A tavaly októberben megjelent OpenOffice.org 2 legfontosabb újdonságai a vállalatfüggetlen, bárki által implementálható OpenDocument dokumentum-formátumok alapértelmezett használata, a minden eddiginél fejlettebb fájlkompatibilitás a Microsoft Office-szal (akár jelszóval védetteket is kezel már), az új képességekkel bővülő tündérek (varázslók), új funkciók és kibővült stíluselemek tárháza. Az OOo 2 ezeken túlmenően kifinomultabban képes .pdf-be exportálni, valamint prezentációkat akár egy böngészővel is megnyitható Flash formátumba menteni.

A 2-es verzión felül a magyar OpenOffice.org 2.0.2 legfontosabb újdonságai közé tartozik a tovább javított magyar helyesírás-ellenőrzés, az alapértelmezett betűkészlet lecserélése a hazai igényeknek megfelelően, valamint az akár 40 százalékkal gyorsabb Word-dokumentum importálás. További fejlesztések történtek a szavak elválasztásában és az ékezetek hibátlan HTML-exportjában is.

A szövegszerkesztő, táblázatkezelő, bemutatókészítő mellett adatbázis-kezelőt, rajzprogramot és képletszerkesztőt is tartalmazó ingyenes OpenOffice.org projekt a Sun által korábban, még 1999-ben megvásárolt StarOffice irodai programcsomag kódjára alapulva jött létre, mikor a Sun megnyitotta azt a fejlesztői közösség előtt. A Sun ezzel jelentős fejlesztői közösségre tett szert, és azóta már a projekt által fejlesztett és gondozott kódbázisra alapozza saját kereskedelmi ajánlatát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról