Szerző: Bodnár Ádám

2006. március 22. 11:27

Letölthető a Firefox 2 első előzetese

A Mozilla Alapítvány honlapján elérhetővé tette a Firefox böngésző 2.0 változatának első előzetesét. A Bon Echo kódnévű szoftver alphaváltozatát azonban kifejezetten fejlesztőknek szánják a készítők, mivel az még igen kezdetleges állapotú, instabil, még sok csiszolást kíván.

Firefox [HWSW] A Mozilla Alapítvány honlapján elérhetővé tette a Firefox böngésző 2.0 változatának első előzetesét. A "Bon Echo" kódnévű szoftver alphaváltozatát azonban kifejezetten fejlesztőknek szánják a készítők, mivel az még igen kezdetleges állapotú, instabil, még sok csiszolást kíván.

Újdonságok listája

Mike Schröpfer, a Firefox vezető fejlesztője egy februári interjúban elmondta, a Firefox 2 nagy hangsúlyt fektet a felhasználó felület továbbfejlesztésére, hogy még hatékonyabban, intuitívabb módon lehessen kezelni majd a böngészőt. Az elsődleges prioritások között a könyvjelzők és az előzmények egyéges, egyszerűbb kezelése, a füles böngészés (tabbed browsing) funkcióinak kiszélesítése, a bővítmények jobb ellenőrzése, valamint a beépített keresés testreszabhatósága szerepel. A további fejlesztések közé tartozik még jobban integrálódó RSS-olvasás, a hatékonyabb cache-kezelés, vagy az adathalászat ellen beventedő védelem.

Az elképzelések szerint a Places (helyek) nevű képességgel gyorsan és egyszerűen kereshetünk a meglátogatott oldalak és könyvjelzőink között, címkézési lehetőséggel kiegészítve. Címkézéssel nem hagyományos szortírozó mappákat hozunk létre, hanem címkékkel jelölünk meg bejegyzéseket, akár egyet többel is, így egy-egy oldal több csoportosítási szempontba is belekerülhet. Így működik például a Google Mail is.

A Firefox 2.0-ban minden fülre kerül bezáró gomb, egy-egy fül bezárását azonban vissza lehet vonni, illetve a szoftver képes lesz elmenteni az aktuális állapotot, és mikor legközelebb megnyitjuk, pont ugyanazokat az oldalakat látjuk, amelyek a Firefox leállításának pillanatában nyitva voltak. Ezek a rendkívül kényelmes funkciók más alternatív böngészőkben, például az Operában vagy a Maxthonban már megtalálhatóak egy ideje.

Különféle bővítmények jelenlegi kezelése miatt sok kritika érte a Mozillát, mivel a Firefox 1.x változatai bármilyen kiegészítőt betöltenek kérésünkre, akkor is, ha ellenőrizhetetlen forrásból származnak. A 2.0 legnagyobb újítása, hogy akár központilag, a Mozilla utasítására kerülhetnek leállításra és tiltólistára olyan bővítmények, amelyeket adatbiztonsági szempontból aggályosnak tartanak majd a fejlesztők.

Nyáron jön a végleges verzió

A Firefox 1.0 és 1.5 megjelenése között bő egy év telt el, a böngésző fejlesztési üteme azonban az ígéretek szerint felgyorsul. A fejlesztést végző Mozilla Foundation az év közepére ígéri a végleges Firefox 2-t, 2007 elején pedig már elérhető lesz a Firefox 3 is. Változni fog a javítások kiadásának ütemezése is, a böngészőhöz 6-8 hetente jelennek majd meg frissítések, de természetesen a kritikus hibákat a fejlesztők a lehető leghamarabb javítják.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról