:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. március 21. 13:17

Bill Gates: az eszközök helyett az internet lesz a fejlesztések fókuszában

[News.com/HWSW] A szoftverfejlesztők világa alapjaiban megváltozott, ahogy az emberek bárhol, bármikor hozzá szeretnének férni az adatokhoz, a hangsúly a PC-alapú technológiák helyett a webre helyeződött át -- mondta az online és mobil alkalmazásokkal kapcsolatos Las Vegas-i Mix 06 konferencia nyitóbeszédében Bill Gates, a Microsoft igazgatótanácsának elnöke és vezető szoftverfejlesztője. Bármi, amit mostantól csinálunk, annak felhasználó-központúnak kell lennie, nem eszköz-központúnak.

[News.com/HWSW] A szoftverfejlesztők világa alapjaiban megváltozott, ahogy az emberek bárhol, bármikor hozzá szeretnének férni az adatokhoz, a hangsúly a PC-alapú technológiák helyett a webre helyeződött át -- mondta az online és mobil alkalmazásokkal kapcsolatos Las Vegas-i Mix 06 konferencia nyitóbeszédében Bill Gates, a Microsoft igazgatótanácsának elnöke és vezető szoftverfejlesztője. "Bármi, amit mostantól csinálunk, annak felhasználó-központúnak kell lennie, nem eszköz-központúnak."

Fejlesztés alatt az Internet Explorer 7, 8, 9

Gates kiemelte az internetböngészők szerepének fontosságát és el is ismerte, hogy a vállalat az utóbbi időben kicsit elmaradt a fejlesztésekkel ezen a területen. Amint az ismert, az Internet Explorer jelenleg elterjedt változata, a 6-os még a Windows XP-vel együtt, 2001-ben jelent meg, utóda, az Internet Explorer 7 pedig az idén esedékes. "Túl sokat várunk az új böngészővel" -- mondta Gates, aki elárulta, a Microsoft megsokszorozta erőfeszítéseit ezen a területen és jelenleg nem csak az Internet Explorer 7-en dolgoznak a cég fejlesztői, hanem az azt követő két generáción is. A cég egyébiránt hétfőn adta ki az IE7 új előzetesét, az 5335.5 build a vállalat szerint a fejlesztés legújabb állapotát mutatja.

Egyre népszerűbb az oldalak összekapcsolása, az úgynevezett "mashup", amelynek révén eddig sosem látott alkalmazások állnak elő -- fejtette ki Gates. "A fejlesztők ezentúl úgy tekinthetnek az oldalakra, mint az alkalmazásuk komponenseire. Ennek az ötletnek most jött el az ideje és tényleg még csak az elején állunk."

Programozható internet

Beszédében Gates elemezte, hogyan változtatja meg az internetezési szokásokat az RSS terjedése. "Képzeljük el az RSS-t, mint a programozható internetet. Ahogy a weboldalak elkezdik nyilvánosságra hozni az API-jaikat, lélegzetelállító dolgok fognak történni" -- mondta Gates. A Windows Vista egyik jelentős újdonsága lesz az RSS-ek kiterjedt támogatása, de természetesen az Internet Explorer 7 is kezelni fogja őket.

Gates bemutatta az RSS-hez hasonló Microsoft-technológiák, többek között a Simple Shared Extesions és a Live Clipboard működését. Előbbi az online alkalmazások közötti információcserét teszi lehetővé, utóbbi pedig a vágólap megvalósítása a böngészőn belül vagy akár böngészők között: egy kattintással másolhatunk objektumokat akár Firefoxból az Internet Explorerbe.

A Microsoft szerint a webes szoftverek egyre nagyobb tömegeket vonzanak és e jelenség mellett nem lehet elmenni. "Egyre több és több tevékenység történik online. Akármely iparágat nézzük, az emberek többet vannak az interneten" -- mondta Charles Fitzgerald, a Microsoft platform-technológiákért felelős stratégiai igazgatója. A Mix 06 konferenciával a Microsoft célja a fejlesztők online irányba való terelése, másfelől a megismertetésük a legújabb saját (Live) technológiákkal.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.