Szerző: Bodnár Ádám

2006. március 22. 08:21

Harmadával növeli a HP Integrity szerverek teljesítményét az új generációs chipkészlet

A nemzetközi premiert követően egy nappal hazánkban is bemutatkoztak a HP új Integrity szerverei, amelyek a vadonatúj sx2000 chipkészletre épülnek.

[HWSW] A nemzetközi premiert követően egy nappal hazánkban is bemutatkoztak a HP új Integrity szerverei, amelyek a vadonatúj sx2000 chipkészletre épülnek.

30 százalékkal nagyobb teljesítmény

Az új generációs chipset a HP állítása szerint nem csak akár 30 százalékos teljesítmény-növekedést hoz az Integrity családba azonos processzorok használatával, hanem mainframe-kategóriás RAS-képességeket (megbízhatóság, rendelkezésre állás, szervizelhetőség) is. Az új hardver mellett bemutatkoztak a HP-UX 11i operációs rendszer új szolgáltatásai is, amelyek növelik a rendszerek megbízhatóságát, illetve felgyorsítják azok telepítését és egyes elterjedt alkalmazások bevezetését.

Magyar vizeken
Magyar kis-, közép- és nagyvállalatoknál már több mint 300 Integrity rendszer üzemel. A sajtótájékoztatón beszámolt tapasztalatairól az MKB informatikai igazgatója, Bessenyei László, aki elmondta, az MKB-nál jelenleg több mint 20 Integrity rendszer található, ebből 3 darab 32 processzoros Superdome. Az MKB 2003 óta használja élesben az Integrity szervereket HP-UX operációs rendszerrel és Bessenyei elmondása szerint alig várják a kétmagos Itanium processzorok megjelenését, amelyektől 30 százalékos teljesítmény-növekedést várnak.
A harmadik generációs, korábban Arches kódnéven ismert sx2000 chipkészlet a 25-33 százalékkal kisebb késleltetés és kétszer nagyobb memóriasávszélesség révén akár 30 százalékkal növeli a szerverek teljesítményét az előző generációs (sx1000) chipsethez képest. Az sx2000 használatával emellett a gépekbe szerelhető memória mérete is négyszeresére növekedett, a legnagyobb Superdome rendszerek így akár 4 terabájtnyi tárat is támogatnak.

Szintén a memóriakezeléssel kapcsolatos fejlesztés a "double chip spare" technológia, amely lehetővé teszi a memóriamodulok zavartalan működését még akkor is, ha rajtuk két memóriachip meghibásodott. A HP szerint ilyen szintű hibatűrést jelenleg egy más RISC/UNIX rendszer szállítója sem biztosít. A megbízhatóságot olyan további fejlesztésekkel növelték a HP mérnökei, mint a megkettőzött rendszeróra vagy a cserélhető feszültségszabályozók.

Az sx2000 chipkészlet jelenleg a közép- és felső kategóriás Integrity rendszerekben érhető el, vagyis az rx7640, rx8640 és a 16, 32, valamint 64 processzoros -- illetve mx2 kártyával akár 128 processzorosra is bővíthető -- Superdome szerverekhez. Az Integrity-hardver fejlődésének következő állomása a kétmagos Itanium lapkák megjelenése lesz, erre -- közel egy éves csúszás után -- várhatóan az év közepén kerülhet sor. Az sx2000 chipkészlet kompatibilis a kétmagos, Montecito kódnevű Itanium processzorokkal, illetve a Montecitót követő generációs lapkákkal is. Az egyelőre Montvale kódéven fejlesztett chipek 2007-re várhatók.

Szoftveres fejlesztések

A hardveres fejlesztések mellett a HP jelentős szoftveres újdonságokat is bemutatott. A HP-UX 11i operációs rendszer most megjelent változata egyes elterjedt vállalati szoftverekhez (pl. SAP, Oracle, BEA, IBM WebSphere) finomhangolt eszközkészleteket tartalmaz, amelyek segítségével a virtualizált szerverkörnyezetek telepítése lényegesen keveseb időt vesz igénybe. Fejlesztések történtek továbbá a virtualizáció, a clustering, valamint a felügyelet terén is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról