Szerző: Ady Krisztián

2006. március 20. 13:35

Szebb és gyorsabb nyomtatást ígér az Epson szerves diódákra épített nyomtatófeje

A Seiko Epson Corporation bejelentette, hogy sikerült kifejlesztenie és megalkotnia a világ első szerves fénykibocsátó diódákat (OLED) alkalmazó nyomtatófejét. Az OLED kijelzők fejlesztése mellett az Epson kutatásait különösen a szerves fényforrást alkalmazó nyomtatófej létrehozása terén koronázta siker, mely egy új nyomtatási technológia előtt nyitothatja meg az utat.

[HWSW] A Seiko Epson Corporation bejelentette, hogy sikerült kifejlesztenie és megalkotnia a világ első szerves fénykibocsátó diódákat (OLED) alkalmazó nyomtatófejét. Az OLED kijelzők fejlesztése mellett az Epson kutatásait különösen a szerves fényforrást alkalmazó nyomtatófej létrehozása terén koronázta siker, mely egy új nyomtatási technológia előtt nyitothatja meg az utat.

LED-es nyomtatás
A LED-es nyomtatók lényegében a lézernyomtatóval megegyező berendezések. Az egyetlen különbség, hogy nem lézersugár végzi el a nyomtatódob töltésének megváltoztatását, hanem egy fénykibocsátó diódasor.
Jelenleg az elektrofotografikus megoldású fénymásolók és nyomtatók fényforrásul lézer, vagy LED diódát használnak. Az Epson a Sumitomo Chemical Co., Ltd.-vel karöltve kifejlesztette a nyomtatásban felhasználható, különösen fényes OLED-et. Az OLED-alapú nyomtatófej prototípusával készült próbanyomat minősége felveszi a versenyt a hagyományos lézernyomtatóval előállított képminőséggel, sőt egyes esetekben jobb is annál.

Az OLED nyomtatófej anyagát közvetlenül az üveg hordozóanyagra építik rá, így lehetővé válik a hosszúkás, vonal formájú fényforrás kialakítása egyetlen felületen. Ennek köszönhető, hogy egy-egy pont megvilágítása az éppen szükséges fénymennyiséggel és igen nagy pontossággal történik, így rendkívül egyenletes képminőséget kapunk, a nyomtatófej pedig sokkal kisebb és vékonyabb lehet.

Szerves LED-sor a nyomtatófejen
Szerves LED-sor a nyomtatófejen

A nyomtatófejbe alacsony hőmérsékletű poliszilicid TFT-technológiával a vezérlőlapka is beépíthető, így nagyobb nyomtatási felbontás mellett a költségek csökkenése is elérhető. Az új technológia nagyban hozzájárulhat a kisebb méretű, nagyobb felbontású és gyorsabban működő színes nyomtatók létrejöttéhez, amelyek iránt egyre nagyobb kereslet mutatkozik.

Május 18-19-én biztonságos szoftverfejlesztés és Scrum újdonságaira fókuszáló meetupokat rendezünk, 2 nap alatt összesen 10 klassz előadással.

a címlapról